Međunarodni Medicinski Zbor Hrvatska, članica CROSOL-a, direktno pomaže stradalima u potresima u Turskoj i Siriji

Udruga Međunarodni Medicinski Zbor Hrvatska, članica CROSOL-a, uključena je u direktnu pomoć stradalima u potresima u Turskoj i Siriji, u partnerstvu sa sestrinskom organizacijom, International Medical Corps US.

Ukupni broj smrtno stradalih u potresima u Turskoj i Siriji premašio je 36.000, više od 78,000 je ozlijeđenih i stotine tisuća raseljenih. Diljem regije, spasilačko osoblje nastavlja tražiti preživjele. “Ljudi posvuda na ulicama. Vrijeme je apsolutno ledeno. Nemaju kamo otići”, izvještava Wafaa Sadek, direktor našeg projekta u Siriji, za ABC News. “Djeca vrište. Odrasli vrište. Situacija je jako, jako loša.”

International Medical Corps odgovara na kritične potrebe u obje zemlje

U Siriji su infrastruktura i osnovne usluge već bile desetkovane usljed gotovo 12 godina sukoba. Prije potresa, oko 30% zdravstvenih ustanova bilo je nefunkcionalno i nedostupno.  Nakon potresa, prioritet International Medical Corps-a je stabilizacija i podrška funkcionalnim zdravstvenim ustanovama putem dostave hitno potrebnih zaliha. Prošlu sedmicu smo isporučili 15 metričkih tona osnovnih lijekova i medicinskih potrepština, uključujući pribor protiv kolere. Tijekom tjedna planiramo isporučiti dodatne lijekove i potrošni materijal u 20-ak bolnica koje liječe osobe pogođene potresom. Također raspoređujemo pet mobilnih medicinskih jedinica (MMU) u teško pogođena područja Alepa, Hame i Lattakije, koji su opremljeni za pružanje hitnih i primarnih zdravstvenih usluga za oko 1000 pacijenata tjedno.

U Turskoj, blizu sirijske granice, potpuno uništenje dviju bolnica ozbiljno ograničava lokalni pristup hitnoj traumatološkoj pomoći. Osim toga, veliki broj izbjeglica koji žive u privremenim kampovima i skloništima, uz zdravstvenu njegu i njegu u slučaju ozljeda, trebaju hranu, vodu i druge bitne neprehrambene artikle poput deka, jakni, sredstava za dezinfekciju ruku i higijenskih uložaka. Nastavljamo blisko surađivati ​​s lokalnim partnerom kako bismo odgovorili na njihove prioritetne potrebe.

Više informacija, vijesti i načini uključivanja i pomoći dostupni su na web stranici https://internationalmedicalcorps.hr/.