Učlanjenje CROSOL-a u mrežu Concord

CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske u srijedu 4. lipnja 2014.  je postala punopravna članica CONCORD-a, europske konfederacije nevladinih organizacija za međunarodnu razvojnu suradnju.  Ovu je odluku donijela opća skupština CONCORD-a u Briselu gdje se raspravljalo o budućoj strategiji djelovanja i izazovima javnog zagovaranja te utjecaja ne veću koherentnost međunarodnih razvojnih politika.

Predsjednik Upravnog odbora CROSOL-a Gordan Bosanac bio je ispred CROSOL-a na primanju u članstvo te je u predstavljanju istakao solidarnost kao temeljnu vrijednost CROSOL-a, a članovima CONCORD-a prenio pozitivan dojam o ovoj mreži kao inkluzivnoj, participativnoj i inicijativnoj, zaključivši kako se za članstvo u CONCORD-u prijavljujemo jer vjerujemo da trebamo jedni druge: „Mi  trebamo CONCORD kako bi stekli dodatna znanja, razvili partnerstva i ostvarili utjecaj na javne politike razvojne suradnje, ali sam uvjeren da i CONCORD treba nas, civilno društvo iz Hrvatske koje dijeli vrijednosti CONCORD mreže i koje svojim postartnim iskustvima želi doprinjeti CONCORD-u.

CONCORD sada, zajedno s našom platformom CROSOL okuplja 28 nacionalnih platformi, 18 međunarodnih mreža i preko 1800 nevladinih organizacija širom Europe, posvećenih pravednim međunarodnim odnosima usmjerenim prema održivom razvoju i zaštiti ljudskih prava. Na općoj skupštini izabrano je i novo vodstvo CONCORD-a – članovi/ce upravnog odbora i novi predsjednik Johannes Trimmel, dosadašnji potpredsjednik koji je povezan s austrijskom nacionalnom platformom.