Studijska razmjena sa slovenskom platformom SLOGA

Sloga – Platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč iz Slovenije organizirala je u Ljubljani 15. – 16. rujna 2014. dvodnevnu regionalnu razmjenu iskustava koju je financirao Trialog. CROSOL je poslao na razmjenu tri sudionice, a na treningu su sudjelovale tri zemlje regije – Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

Na treningu su sudionici/e naučili/e što je Policy Coherence for Development (PCD), kako uklopiti PCD u svakodnevni rad, kako funkcionira na nivou EU i unutar OECD-a te se raspravljalo o viziji PCD-a nakon 2015. godine. PCD je vrlo popularno područje međunarodne razvojne suradnje, a radi se o jačem povezivanju različitih komponenti vanjskih politika sa razvojnom politikom kako se ne bi desilo da npr. dajete grantove iz jedne institucije ra zazvoj lokalne poljoprivrede u nekoj zemlji, a istovremeno druga institucija potiče ulazak  jake međunarodne kompanije koja uništava lokale poljoprivrednike. 

Drugi dan bio je više posvećen zagovaranju u području PCD-a. Predstavljala su se nacionalna iskustva, a trenerica iz Danske je pružila dobar primjer svoje zemlje te primjer Švedske. Slovenija, Hrvatska i Mađarska (zemlje sudionice) su zatim predstavile stanje u njihovim državama.

Nakon razmjene iskustava, pokušat ćemo raditi na zagovaračkoj strategiji na nacionalnom nivou, no uzimajući u obzir internacionalne uvjete.