Showkitchen u Splitu – EYD2015

16. lipnja je u Ghetto klubu u Splitu gostovao kolektiv Okus doma iz Zagreba, u kojem su izbjeglice i volonteri članovi/ce kolektiva predstavili specijalitete iz svoje kuhinje.  

“Okusi su ovim ljudima jako važni jer su jedini preostali kontakt s njihovim domom u koji se vjerojatno neće vratiti zbog situacije koja ih je zadesila”, rekla je Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije i kulinarskog kolektiva Okus, te je ovim riječima pozdravila okupljene Splićane.

Volonteri i azilanti pripremili su jela iz Nigerije, Senegala, Libanona, Sirije i Etiopije, a svaka skepsa zbog novih okusa nestala je prvim zalogajem, pa su se mogle čuti izjave poput Odsad stavljam šipak u svaku salatu!

Kulinarski kolektiv koji broji više od dvadeset članova druži se već godinama, a sve je započelo 2006. godine prikupljanjem recepata omiljenih jela ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoj dom, a put kojim su krenuli doveo ih je u Hrvatsku. Okusi i hrana na taj su način postali medij kroz koji možemo učiti o ljudima i njihovim životnim iskustvima. Jezik hrane pružio je azilantima priliku da pokažu volju i želju za radom. Prikupljeni recepti složeni su u knjigu recepata i izbjegličkih priča koju su prisutni mogli prolistati, a koju svatko može kupiti pružanjem potpore kampanji koju je ovaj kolektiv pokrenuo prije dva dana na internetskoj platformi Indiegogo, s ciljem prikupljanja dovoljno sredstava da otvore kuhinju koja će azilantima omogućiti pokretanje vlastitog cateringa. U dva dana od pokretanja, prikupljeno je gotovo 7000 dolara zahvaljujući donacijama od više od 200 ljudi.

Tekst i fotografije preuzeti s www.infozona.hr