Reakcija na Vladin Akcijski plan za pripremu i prvedbu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Vlada Republike Hrvatske 15. travnja 2019. objavila je Akcijski plan za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine CROSOL sudjeluje u provedbi projekta“​Towards open, fair and sustainable Europe in the world – Presidency Project 2019-2021​”. Riječ je o zajedničkom projektu nevladinih organizacija iz šest zemalja članica Europske unije koje predsjedavaju Vijećem Europske unije u razdoblju od 2019. do 2021. godine i CONCORD-a, Europske konfederacije nevladinih organizacija za humanitarnu i razvojnu pomoć. S obzirom na organizacijske ciljeve CROSOL-a, kao i svrhu projekta kojeg provodi povodom hrvatskog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, CROSOL smatra važnim istaknuti nedostatke Akcijskog plana za pripremu i provedbu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Usvojeni Akcijski plan karakteriziraju dva glavna nedostatka

Prvi nedostatak usvojenog Akcijskog plana jest nepostojanje razrađene strukture i metodologije uključivanja različitih dionika u proces  predsjedanja te sukreiranja prioriteta javnih politika za vrijeme njegova trajanja, posebice građana i organizacija civilnog društva. 

Drugo, riječ je o dokumentu koji je prvenstveno usmjeren na logistička i kadrovska pitanja vezana uz predsjedanje, a gotovo se uopće ne bavi sadržajem predsjedanja, odnosno javnim politikama koje su od interesa za Republiku Hrvatsku i ostale države članice Europske unije.

Cijeli dokument Reakcije na Akcijski plan s detaljno objašnjenim nedostatcima dostupan je ovdje: