Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Reakcija članice Crosola na napade premijera: Premijerove uvrede više govore o njemu nego o GonguPortal Novosti objavio je intervju s Jelenom Berković, izvršnom direktoricom Gonga, povodom napada premijera Plenkovića na tu nevladinu organizaciju zbog njezinih zahtjeva za objavom imovinske kartice i dokazima o porijeklu imovine Dubravke Šuice.

Dragan Grozdanić (Novosti): “Premijer Plenković nazvao je Gong produženom rukom SDP-a i optužio vas da vodite antikampanju protiv Dubravke Šuice, pretendentice na mjesto potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju, od koje tražite da javnosti predoči svoju imovinsku karticu. Od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje se pozvalo na zaštitu osobnih podataka i time uskratilo javnosti uvid u njenu karticu, zatražili ste i nalaz porezne inspekcije. Kakav motiv vidite u premijerovoj žestokoj napadačkoj taktici?”

Jelena Berković (GONG): ” Gong u okviru svog redovnog posla piše na brojne adrese u Europi – od Parlamenta do Komisije, kao i od hrvatske Vlade do gradonačelnika. Jedina značajna razlika zbog koje je naše djelovanje momentalno izazvalo reakciju je u tome što se priča nije zadržala samo unutar Hrvatske, već je dignuta na europsku razinu, a to premijeru Plenkoviću s obzirom na njegove ambicije oko europskih poslova sigurno nije svejedno. Pitanje porijekla imovine i imovinskih kartica puno se važnijim pokazalo u slučaju Šuice nego u slučaju Kuščevića jer sada europske kolege vide da se transparentnost zagovara tek načelno, ali ne i u praksi. Premijerova odskočna daska za daljnji europski put ovisi o uspjehu ili neuspjehu Dubravke Šuice kao i predsjedanja Hrvatske EU-om. Premijerove uvrede da smo produžena ruka političke stranke više govore o njemu samome nego o nama. Gong postoji više od 22 godine, a unutar tog perioda HDZ je bio na vlasti dvije trećine vremena pa je logično da Gong, koji svoje aktivnosti usmjerava prema vlastima, puno češće kritizira HDZ-ove nego SDP-ove vlasti. Naša borba za otvorenost i transparentnost nije toliko smetala premijera Plenkovića kad je, primjerice, bio ‘samo’ član Europskog parlamenta dok je HDZ vodio Tomislav Karamarko, protiv čijeg smo djelovanja zajedno s drugim nevladinim organizacijama također javno i otvoreno govorili, pa i prema europskim institucijama. “

Intervju u cijelosti dostupan je na web stranici Novosti.

CROSOL podržava nastojanja Gonga za povećanjem transparentnosti i otvorenosti političkih dužnosnika i institucija, kako u Hrvatskoj, tako i u tijelima Europske unije.