ONLINE RASPRAVA: Traži li povijest proširenje EU-a?

Proširenje Europske unije je jedna od najaktualnijih tema trenutno. Pridružite se online raspravi o politici proširenja EU-a i njenim mogućim posljedicama koja će se održati u utorak, 20. veljače 2024. od 13.00 do 14.00 sati. Događaj je besplatan, ali potrebna je registracija.

Prijavite se koristeći obrazac na dnu stanice i isti dan ćete dobiti poveznicu za online sastanak.

Odgovaranje na poziv povijesti. To je bio naslov kada je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, u rujnu 2023. godine održala svoj posljednji govor o stanju Europske unije. “Vrijeme je da Europa ponovno počne razmišljati ambiciozno i piše vlastitu sudbinu!”, rekla je i dodala: “I povijest nas sada poziva da radimo na dovršavanju naše Unije.”

Proširenje EU-a na savez od 30+ zemalja nije radikalna ideja von der Leyen, već nastavak na slične izjave velikog broja europskih političkih figura. Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, proširenje Unije ponovno je postalo glavna tema u razgovoru o europskoj budućnosti. Ova ambiciozna ideja se sve više širi, okupljajući većinu država članica u zajedničkom shvaćanju geopolitičkog pejzaža i posljedica koje treba izvući iz njega.

S Ukrajinom i Moldavijom koje su stekle status kandidata 2022. godine, kao i s Gruzijom 2023. godine, mnogo toga već ukazuje na to da je smjer jasan i da EU želi brzo djelovati.

Ali kakva je velika vizija iza ovog razvoja prema proširenju i što će biti posljedice? Što to znači za instituciju EU-a, kada se tako zvani Kopenhagenski kriteriji za pristupanje Uniji očito dovode u pitanje poticajem sadašnje povijesti? Da li sveobuhvatno proširenje nužno ukazuje na jačanje Unije ili bi moglo dovesti do suprotnog?

Rasprava će trajati 1 sat, a na njoj će sudjelovati tri stručnjaka, po jedan iz Belgije, Danske i Hrvatske, koji će održati kratko izlaganje (oko 7-8 minuta) o temi. Nakon rasprave, sudionici će imati priliku postavljati pitanja. Rasprava će se odvijati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

• O panelistima:

Božo Kovačević je hrvatski političar i diplomat. Bio je jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke 1989. godine, te Liberalne stranke 1998. godine. Od 2000. do 2003. godine bio je ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja. Sa svojim dubokim razumijevanjem europskih integracija i nacionalnih interesa, Božo će doprinijeti širokom spektru perspektiva koje će biti obuhvaćene tijekom rasprave.

Wouter Beke je političar belgijske Kršćansko-demokratske stranke (CD&V) i kandidat za izbore za Europski parlament 2024. Od 2019. do 2022. godine obnašao je dužnost flamanskog ministra za socijalnu skrb, javno zdravstvo, obitelj i smanjenje siromaštva.

Rikke Lauritsen je kandidatkinja za izbore za Europski parlament 2024. godine kao predstavnica danske političke stranke Socialistička Narodna Stranka (Zelena Ljevica).

—-

Online rasprava je dio trogodišnjeg međunarodnog projekta u okviru Erasmus+ između Organizacije za demokraciju u Europi (DEO) iz Danske, CROSOL-a iz Hrvatske i Europahuis Ryckevelde iz Belgije.