Prosvjedna akcija: Orban zatire europski građanski duh

Zagreb, 13. lipnja 2017.

Predstavnici udruga okupljenih u CROSOL – Platformu za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske  održali su u utorak 13.lipnja u podne prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu. Tom prigodom bezuspješno su pokušali su uručiti prosvjedno pismo međunarodne  solidarnosti s mađarskim građanima i građankama čiju slobodu udruživanja i europski duh suradnje Orban nastoji zatrti.  Vrata Veleposlanstva ostala su zaključana i zatvorena i nakon telefonskog razgovora sa diplomatskim predstavnikom koji je uz kratku poruku „da se dopis može poslati poštom“ koordinatorici CROSOL-a Branki Juran spustio slušalicu.

Upravo je danas oko podneva, a nakon dva odgođena glasanja, mađarski Parlament, uz dvotrećinsku potporu donio  Zakon o transparentnosti organizacija financiranih iz inozemstva. Zakon je u sukobu s mađarskim Ustavom i mnogim međunarodnim ugovorima koje je Mađarska ratificirala jer neopravdano ograničava pravo na slobodu udruživanja i slobodu izražavanja, te nimalo ne uvažava interese i smjernice Venecijanske komisije. Ovaj Zakon kritizirali su Ujedinjenih narodiVijeće Europe,  Europska komisijaAmnesty International, pa i sama Europska pučka stranka kojoj pripada i Orbanov Fidesz.

Orbanov novi restriktivni Zakon nepotreban jer su mađarske organizacije civilnog društva već zakonima obvezane na transparentnost, pravodobnim objavama programskih i financijskih izvještaja te izvora  financiranja.  Očita je namjera stigmatizirati civilno društvo implicirajući da neprofitne organizacije koje rade za dobrobit mađarskog društva predstavljaju sigurnosnu prijetnju vlastitoj državi time što za svoj rad uspiju privući i inozemne donacije.  Mađarske udruge posebno brine da se izglasavanjem ovog zakona neće zaustaviti kampanja Orbanove Vlade koja vodi ka ukidanju mađarskih organizacija civilnog društva. Naprotiv, ovo je novi korak u dugom procesu diskreditacije udruga,  i to posebno onih koje su neovisne u odnosu na vlast i kritički promišljaju političke i društvene procese. Očito je da u Orbanovoj viziji neliberalne demokracije nema mjesta za aktivne i kritične građane i slobodu udruživanja. No onda je pitanje koje se tiče i Republike Hrvatske kao susjedne države članice EU: može li za takav režim biti mjesta u europskom poretku vladavine prava?  Nisu li mobilnost i suradnja, pa tako i inozemna podrška mađarskim udrugama, u temeljima Europske unije? A nije li Mađarska članica te iste Unije?

Članice CROSOL-a pridružuju se prosvjednim akcijama širom Europe, uključujući apel Amnesty Internationala i pismo solidarnosti 500 europskih udruga u sklopu krovne mreže Civil Society Europe na koje se predsjednik Orban čak udostojio i odgovoriti, ustvrdivši da „Soros i njegove udruge nastoje potkopati sposobnosti mađarske države da štiti svoje granice od migranata, a time i nacionalnu sigurnost“.