Priopćenje: Objavljeni prioriteti civilnog društva za Predsjedanje RH Vijećem EU

Forum 2020, neformalna platforma organizacija civilnog društva okupljena povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, objavila je prioritete predsjedanja iz perspektive civilnog društva. Forum 2020 okuplja više od 20 udruga zainteresiranih za proces predsjedanja iz različitih područja djelovanja i različitih dijelova Hrvatske, a njime koordinira CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske u okviru projekta “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – Presidency Project 2019-2021” financiranog od strane Europske komisije. Popis članica “Foruma 2020” nalazi se u prilogu. 

Prioriteti su definirani kroz višemjesečni proces konzultacija koje su se provodile diljem Hrvatske u suradnji s organizacijama civilnog društva i svim zainteresiranim građanima. U konzultacijama koje su se održavale uživo i online sudjelovali su građani, organizacije civilnog društva i zainteresirani pripadnici akademske zajednice. 

Kroz proces javnih konzultacija definirana su četiri tematska prioriteta za koja smatramo da bi ih Vlada Republike Hrvatske trebala uvrstiti na dnevni red prilikom predsjedanja:

  1. Demokratska Europa slobodnih i odgovornih ljudi. Europa vladavine prava i ljudskih prava. Europa  slobodnog, nezavisnog i kritičnog civilnog društva, nezavisnih institucija i nezavisnih medija.
  2. Europska unija koja i dalje ima potencijal širenja. Europa koja stabilizira zapadni Balkan.
  3. Europa koja je predana ciljevima održivog razvoja unutar i izvan svojih granica.
  4. Europska unija kao globalni akter izgradnje mira.

CROSOL kao organizacija koja koordinira rad Foruma 2020 objavila je novu mrežnu stranicu koja će služiti kao izvor vijesti i informacija vezanih uz predsjedanje, s ciljem podizanja svijesti o europskim temama među hrvatskim građanima i jačanju njihove svijesti o Hrvatskoj kao članici Europske unije. Prioriteti civilnog društva također su objavljeni na mrežnoj stranici.