Poziv na okrugli stol i radionicu: “Capitalising on Croatia’s FATF grey listing: the role of civil society actors and investigative journalists”

Pozivamo vas na okrugli stol diskusiju “Capitalising on Croatia’s FATF grey listing: the role of civil society actors and investigative journalists” koja će se održati u četvrtak 13. lipnja, od 13 do 17 sati u Hotelu Doubletree by Hilton, Zagreb.

U lipnju 2023. godine, Radna skupina za financijsko djelovanje (FATF), međunarodna watchdog skupina za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma (AML/CTF), dodala je Hrvatsku na tzv. sivu listu, popis zemalja pod pojačanim nadzorom. Isticanjem povećanog rizika od pranja novca i financiranja terorizma, uvrštavanje na sivu listu može imati političke i ekonomske posljedice, uključujući povećani nadzor međunarodnih transakcija, potencijalne poteškoće u uspostavljanju odnosa s globalnim bankama i privlačenju ulaganja te teže odnose s međunarodnim partnerima.

Okrugli stol je namijenjen organizacijama civilnog društva i novinarima posvećenim financijskoj transparentnosti i borbi protiv nezakonitih financijskih tokova. Na ovoj radionici sudionici će razgovarati sa stručnjacima iz Centra za Financije i Sigurnost pri Royal United Services Institutu o tome kako mogu iskoristiti procese FATF-a u svom radu, ojačati financijsku transparentnost i odgovornost institucija te aktivno pridonijeti naporima da se Hrvatska ukloni sa sive liste. Okrugli stol održat će se na engleskom jeziku.

Potvrda sudjelovanja je obavezna na email adresu: crosol@crosol.hr

Cijeli poziv pročitajte ovdje: