Poziv na javno savjetovanje “Prioriteti predsjedanja Europskom unijom 2019 – 2020

GONG i CROSOL  pokreću javno savjetovanje „Prioriteti predsjedanja Europskom unijom 2019. -2020.“  koje će obnašati novi trio država članica –  Rumunjska, Finska i Hrvatska. Namjera je ovog javnog savjetovanja prepoznati teme i probleme od ključnog  značaja za demokratski, održivi razvoj EU te zajedničkim snagama pokušati utjecati na pristup predsjedanju i prioritete hrvatske, rumunjske i finske Vlade. Javno savjetovanje traje od 24. rujna do 5. listopada 2018., a  otvoreno je hrvatskim građanima, stručnjacima, novinarima i aktivistima organizacija civilnog društva, kao  i zainteresiranim organizacijama civilnog društva iz Rumunjske, Finske, susjednim državama zapadnog Balkana (na temu proširenja EU) te europskim mrežama civilnog društva i članovima Europskog gospodarsko socijalnog odbora.

U tu svrhu pripremili smo tematske analize za niz vrućih tema EU koje smatramo posebno relevantnima za naredno predsjedanje. To su finalizacija Brexita, Višegodišnji financijski okvir EU 2021-27, europski izbori 2019. i njihove posljedice, zaštita europskih vrijednosti, europsko demokratsko upravljanje,  jedinstveno digitalno tržište, europska energetska sigurnost i održivost  te proširenje EU na Zapadni Balkan.  Ovo je početni spektar tema koje će se nadopunjavati temeljem sugestija i doprinosa pristiglih temeljem javnog savjetovanja. 

Svaka tematska analiza daje kratki pregled teme, ističe aktualne izazove, donosi ocjenu o važnosti teme za predsjedanje EU te na kraju ističe ključne primjedbe, prijedloge i zabrinutosti koji dolaze iz civilnog društva  vezano uz tu određenu temu. 

Uz komentiranje teksta online, molimo vas da ispunite i kratku online anketu koja se nalazi  na OVDJE, kao ispod svake tematske analize koja je na javnom savjetovanju. Anketa će nam pomoći da utvrdimo ukupno koje se to teme, problemi i političke inicijative na razini EU  doživljavaju kao najvažnije u odnosu na buduće predsjedanje EU.  Anketu možete ispuniti i zasebno, čak i da ne sudjelujete u javnom savjetovanju.

Na javnom savjetovanju svaku temu možete zasebno komentirati. Posebno su nam vrijedne vaše sugestije o tome na koji se specifičan problem i politički prijedlog politike fokusirati zajedničkim zagovaranjem prema budućim predsjedavajućim članicama EU, ali i svim drugim institucijama EU.  Tematske analize dostupne su na hrvatskom i engleskom jeziku, a u prilogu šaljemo i vodič za korištenje savjetodavne platforme civilnog društva zaklade SOLIDARNA koju koristimo za ovo javno savjetovanje.

U utorak, 9. listopada na međunarodnoj  konferenciji „Uloga predsjedanja EU u zaštiti  europskih vrijednosti“ predstavit će se rezultati savjetovanja i raspravljati o zajedničkim zagovaračkim prioritetima civilnog društva za demokratsku, socijalno pravednu i održivu Europsku uniju čiji će razvoj u naredne dvije godine usmjeravati predsjedavajući trio Rumunjske, Finske i Hrvatske. Ovom prigodom vas pozivamo i da sudjelujete na ovoj konferenciji koja će se održati u Kući Europe od 10 – 13 sati. Više informacija i program konferencije ćemo uskoro podijeliti sa Vama, a možete kontaktirati i GONG ili CROSOL.

Unaprijed hvala na odazivu na ovo javno savjetovanje te prosljeđivanju ovog poziva na uključivanje javnosti, vašim članovima i suradnicima.

Za sva dodatna pitanja molimo obratite se Branki Juran, CROSOL branka.juran@crosol.hr  ili Ivanu Blaževiću, zaklada SOLIDARNA, ivan.blazevic@solidarna.hr koji administriraju ovo javno savjetovanje.