Pozicijski dokument Foruma 2020: EU kao zaboravljeni mirovni projekt? Prema sveobuhvatnoj politici izgradnje mira Europske unije

Kao država koja predsjeda Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, Hrvatska ima jedinstvenu priliku otvoriti raspravu o tome jesmo li zaboravili da je izgradnja i održavanje stabilnog, pozitivnog i održivog mira jedna od osnovnih uloga EU, podsjećajući nas da sve snažnija Unija znači i udruživanje resursa za očuvanje i jačanje mira. Danas, u vremenu kad EU povećava svoje financiranje obrambenih projekata i kad se dolazak ljudi koji bježe od rata, siromaštva i posljedica klimatskih promjena doživljava prijetnjom Uniji, osjećamo obvezu progovoriti o potrebi za snažnijim nastojanjima za izgradnjom mira, kako unutar tako i izvan naših granica.

Zbog navedenih razloga, organizacije civilnog društva u Hrvatskoj odlučile su obilježiti početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije podsjećajući na važnost izgradnje mira. U suradnji s organizacijama civilnog društva iz drugih država članica EU i jugoistočne Europe, u Vukovaru – gradu koji predstavlja simbol ratnog stradavanja i destrukcije, na obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i dovršetka mirne reintegracije istočnog Podunavlja, okupili smo se i poveli raspravu o tome kako osnažiti mir unutar i izvan EU. Ovaj dokument sadrži zaključke i preporuke donesene na konferenciji.

Cijeli dokument dostupan je ovdje: