Podrška pismu 17 država članica Europske unije za borbu protiv diskriminacije i osuda mađarskog zakona o LGBTI zajednici

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske poslala je pismo ministru vanjskih i europskih poslova, Gordanu Grliću Radmanu vezano uz najavljeni zakon u Mađarskoj kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTI zajednice.

S velikom zabrinutošću smo primili vijest da Republika Hrvatska nije među potpisnicama zajedničkog pisma koje su u četvrtak, 24.6.2021. objavili i potpisali čelnici 17 zemalja članica Europske unije, u kojem su se zavjetovali da će se „nastaviti boriti protiv diskriminacije prema LGBTI zajednici“.

Potpisivanjem ovog pisma Hrvatska bi pokazala predanost i dosljednost u obrani prava svih svojih građana i građanki, pa tako i LGBTI zajednice u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji. Odluka o nesvrstavanju među države članice Europske unije koje se zalažu za ravnopravnost i pravnu jednakost svih svojih građana i građanki kako se ne bismo zamjerali onim članicama koje na te vrijednosti gledaju s prijezirom, šalje pogrešnu poruku i neizravno ide u korist onima koji u zemlje Europske unije žele uvesti autokratske modele vladanja i zagovaraju takozvane neliberalne demokracije. 

Takvi postupci nisu u skladu s idejama i vrijednostima na kojima je Europska unija nastala, niti s vrijednostima izraženima u Ustavu Republike Hrvatske i Povelji Europske unije o temeljnim pravima, a koje u središte svog djelovanja stavljaju ljudska prava, vladavinu prava, jednakost i slobodu izražavanja. 

Smatramo da je neprihvatljivo da jedna od zemalja Europske unije uspostavlja zakone koji stigmatiziraju seksualne manjine i brišu ih iz javnog prostora te izjednačavaju homoseksualnost i pedofiliju. Tražimo da se u svim budućim pravnim ili drugim akcijama Unije, Hrvatska otvoreno svrsta na stranu zemalja koje se neupitno i beskompromisno zalažu za jednakost i ravnopravnost svih svojih građana, u skladu s temeljnim vrijednostima na kojima je Europska unija i izgrađena. Pokažimo da su Hrvatska i njezini građani nedvosmisleno na strani otvorenih, solidarnih i pravednih društava te na pravoj strani povijesti.