Foto: AP

Podrška bjeloruskom novinaru Romanu Protaševiču i apel Republici Hrvatskoj za snažnu osudu političke represije

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) pridružuje se osudama upućenim Bjelorusiji na čelu s diktatorom Aleksandrom Lukašenkom nakon otmice civilnog zrakoplova Ryanaira i uhićenja oporbenog novinara i aktivista Romana Protaševiča i njegove partnerice Sofije Sapege. Smatramo neprihvatljivim presretanje civilnog zrakoplova u kojem se nalazio velik broj nedužnih putnika te prisiljavanje Protaševiča na priznanje navodnog terorističkog djelovanja za koje je jasno da predstavlja dio montiranog procesa i nastavak dugogodišnje politike represije Bjelorusije nad svim pojedincima i skupinama koje se zalažu za demokratizaciju zemlje i uspostavu pravednih, poštenih i legitimnih demokratskih institucija.

Izražavamo podršku i zahtijevamo puštanje na slobodu Romana Protaševiča, kao i svih drugih opozicijskih aktivista i političara, nezavisnih novinara i branitelja ljudskih prava u Bjelorusiji koji su već godinama na meti tamošnjeg autoritarnog režima pod vodstvom Aleksandra Lukašenka, čije je represivno djelovanje nad kritičkim glasovima dodatno eskaliralo nakon namještenih predsjedničkih izbora održanih u kolovozu 2020. godine, što je potaknulo val prodemokratskih prosvjeda diljem zemlje. 

Podržavamo najavljene sankcije Bjelorusiji od strane Europske unije, njezinih država članica i drugih demokratskih država te se zalažemo za iskazivanje jasnog stava Republike Hrvatske u osudi Bjelorusije i borbi protiv nedemokratskih politika i režima diljem svijeta. Nadamo se da će se Hrvatska pridružiti diplomatskim naporima kako bi pritvoreni aktivisti čim prije bili pušteni na slobodu i pozicionirati se na strani prodemokratskih sila, kako u ovom slučaju, tako i ubuduće protiv bilo kojih autokratskih činova agresije protiv temeljnih ljudskih prava, sloboda i demokratskih vrijednosti.