Početak europske godine za razvoj u Hrvatskoj i susret s povjerenikom Mimicom

U petak, 13. veljače, u organizaciji Europske komisije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić su u Hrvatskom saboru službeno otvorili Europsku godinu za razvoj 2015 (EYD2015).

Tim povodom organizirana su i dva okrugla stola na kojima su se dijelila hrvatska iskustva u međuarodnoj razvojnoj suradnji i razvojnoj pomoći. Još jednom je predstavljena i CROSOL Platforma, te je predsjednik CROSOL-a Gordan Bosanac prezentirao projekte koje Platforma planira provesti u sklopu Europske godine za razvoj.

Nakon službenog dijela predsjednik CROSOL-a je na kratkom sastanku s povjerenikom Mimicom objasnio problem oko takozvanih “Development education and awareness raising – DEAR” fondova i natječaja za iste. Naime, radi se o natječajima Europske komisije koji su namijenjeni samo za “velike igrače”, jer se radi o velikim sredstvima. Male europske platforme, kakvih je većina u EU, se ne mogu prijaviti na te natječaje jer nemaju kapacitete za raspolaganje s tako velikim sredstvima. CROSOL je stoga pokrenuo zagovaračku inicijativu među platformama iz zemalja EU13 u kojoj traži od Komisije da se dio sredstava raspodijeli na manje dijelove kako bi male članice i platforme mogle koristiti ista. Priča se proširila Europskom unijom te su i velike platforme podržale ovu borbu za jednake prilike, a pismo koje je predano povjereniku Mimici potpisalo je 25 europskih platformi. 

Povjerenik se načelno složio da trebaju postojati jednake prilike za “velike” i “male” te će biti u kontaktu s CROSOL-om oko budućih koraka vezanih za ovu inicijativu. Pismo je predano i ministrici Vesni Pusić, stalnom predstavniku Europske komisije u Hrvatskoj i zastupniku u Europskom parlamentu koji je član razvojnog odbora parlamenta Davoru Stieru. Svi oni su pokazali podršku i razumijevanje za problem te je dogovorena daljnja suradnja i komunikacija.