Otvoreno pismo premijeru povodom imenovanja članova/ica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva

Inicijativa za snažno civilno društvo, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost otvorenim pismom su se obratili premijeru Plenkoviću sa zahtjevom da na sjednici Vlade koja će se održati u četvrtak 4. lipnja ne imenuje članove Europskog i socijalnog odbora, s obzirom na to da procedura izbora članova i članica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva nije bila u skladu s načelima transparentnosti i autonomije rada civilnog društva koje su temelji svake demokracije. 

Naime, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pokrenuo je kandidacijski postupak s veliki zakašnjenjem. Usprkos svim apelima OCD-a i socijalnih partnera ni Ured ni Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nisu potvrdili staru proceduru izbora iz 2013. i 2015. niti utvrdili neku novu, premda su mogli i trebali i to još za vrijeme starog saziva Savjeta za razvoj civilnog društva. Kad su raspisali javni poziv za kandidiranje, on je bio otvoren samo sedam dana (12.-19.05.2020. godine). Dodatni uvjet za podnošenje pojedinačne kandidature nije bila podrška mreža što je dosad jamčilo širu potporu OCD-a kandidatima kao svojevrsni pretkandidacijski postupak. U Savjetu su nakon postupnih izmjena u tijeku posljednjih godina apsolutnu većinu stekla tijela državne uprave (TDU) te zajednice općina, gradova i županija, koje su već birale svoje predstavnike u Odbor regija EU, a sada i u drugo europsko savjetodavno tijelo – EGSO.

Ured za udruge pokrenuo je proceduru izbora članica i članova u Europski gospodarski i socijalni odbor iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i očitovanja članica te članova Savjeta za razvoj civilnoga društva koji bi o izboru trebali glasati.

Dodatna pojašnjenja situacije prilažemo u cijelosti u pismu premijeru Plenkoviću.

Ovim putem također najavljujemo izvanrednu konferenciju za medije koja će se održati sutra, u četvrtak 4. lipnja u 8.30. ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske.