Organizacije civilnog društva obilježile početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU stručnim zagovaračkim skupom “EU kao zaboravljeni mirovni projekt?” u Vukovaru

Organizacije civilnog društva okupljene u platformu Forum 2020 održale su 14. i 15. siječnja u Vukovaru stručni zagovarački skup pod nazivom “EU kao zaboravljeni mirovni projekt?”. Svrha skupa bila je, na obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, raspraviti ulogu izgradnje mira u vanjskoj politici Europske unije i načine na koje Hrvatska, kao jedina država članica s nedavnim iskustvom ratnog sukoba, može dati svoj doprinos u tom području. 

Skup je započeo 14. siječnja u Gradskoj knjižnici Vukovar panel diskusijom pod nazivom “Hrvatsko i postjugoslavensko iskustvo izgradnje mira kao doprinos mirotvornoj politici EU” na kojoj su mirovni aktivisti iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine zaključili da je nužno raditi na izgradnji povjerenja među nekad zaraćenim stranama, s posebnim fokusom na povezivanju i umrežavanju običnih građana te jačanju solidarnosti. 

Na kraju prvog dana održana je u suradnji sa Zagreb film festivalom besplatna projekcija filma “Jojo Rabbit” redatelja Taike Waititija za građane Vukovara koja je bila jako dobro posjećena.. 

Drugi dan skupa započeo je obilaskom mjesta sjećanja u Vukovaru prilikom kojeg su sudionici odali počast žrtvama stradalim u ratu te performansom “Zamisli” autorice Nine Bačun, čiji je cilj bio ukazati na važnost izgradnje zajedništva i solidarnosti kako bi mir postao trajno naslijeđe. Nastavak događanja održan je u Gradskom muzeju Vukovaru. 

Uslijedila je panel diskusija o trenutnim izazovima europskom mirovnom projektu i razvijanju globalnih mehanizama izgradnje mira na kojoj su međunarodni stručnjaci za mirovne politike zaključili kako je potrebno jačati suradnju EU institucija s civilnim društvom koje djeluje na terenu i upoznato je s lokalnim specifičnostima. 

Paralelno s diskusijama održana je radionica za mlade “Promišljamo prošlost grada: Vukovar kroz vrijeme” u organizaciji Documente – centra za suočavanje s prošlošču. 

U završnom dijelu skupa održane su rasprave o studijama slučaja u izgradnji mira. Prva diskusija problematizirala je dokumentiranje ratnih zločina od samog početka sukoba, pri čemu je naglašena nužnost suradnje između državnih institucija, znanstvenika i organizacija civilnog društva kako bi se prikupili pouzdani podaci koji mogu služiti kao temelj za kasnije sudske procese u okviru tranzicijske pravde i dugoročnu izgradnju povjerenja. 

Posljednji panel podsjetio je na proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao primjer mirotvorne politike. Istaknuta je važnost političke volje za nenasilnim rješavanjem sukoba te je zaključeno da proces izgradnje mira mora uključivati kombinaciju djelovanja na različitim razinama, od međunarodnog humanitarnog prava do lokalnog aktivizma na terenu. 

Na ovom dvodnevnom događaju sudjelovalo je preko 90 osoba iz 5 zemalja. Rezultat ovog dvodnevnog događanja bit će preporuke vezane uz jačanje izgradnje mira u vanjskoj politici EU.