Online debata: Kako energetska kriza utječe na zelenu tranziciju EU?

Platforma CROSOL je sudomaćin online debate koja će se održati putem Zoom aplikacije 24. studenog 2022. od 13:00 do 14:00 pod nazivom ‘Kako energetska kriza utječe na zelenu tranziciju EU?

Pozivamo sve zainteresirane da se priključe debati u kojoj će tri stručnjaka iz Hrvatske, Belgije i Danske govoriti o tome kako njihove države pokušavaju dostići klimatske ciljeve te kako trenutna energetska kriza utječe na zelenu tranziciju gospodarsatva u navedenim državama.

Ispred Hrvatske, u ime Zelene energetske zadruge i TerraHub Croatia, govorit će Goran Čačić, stručnjak za civilno društvo s bogatim iskustvom u područjima očuvanja energije, gospodarenja energijom, obnovljivosti energije i njezinoj učinkovitosti. Drugo dvoje govornika na online debati su Julie Bangsgaard Abrahams iz Danske i Mathieu Blondeel iz Belgije.

Sudjelovanje u online debati je besplatno, no potrebna je registracija, pa vas pozivamo da na ovoj poveznici ostavite svoje podatke kako bi dobili pristup debati.

Europski zeleni plan nastoji učiniti Europu klimatski neutralnom do 2050. godine. Unutar tog plana, paket klimatskih mjera postavlja dodatan zadatak smanjenja stakleničkih emisija za barem 55% do 2030., u usporedi s razinama iz 1990. godine. Sve države članice su se na to obvezale.

Proizvodnja energije i njena upotreba čine više od 75% svih stakleničkih emisija u EU. Stoga, tranzicija na održivu energiju igrat će ključnu ulogu u nastojanju Europske unije da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma.

Mnoge države članice bile su na dobrom putu za osiguravanje većeg udjela obnovljive energije, no zbog trenutne i nesigurne geopolitičke situacije uslijed ruske invazije na Ukrajinu, cijene energenata su porasle, a zalihe upitne. Zbog toga, neki će morati razmisliti o novim izvorima energenata.

Više o svim ovim temama te kako odgovoriti na nove izazove na području energije poslušajte u četvrtak 24.11. u 13:00, prijavi se!

VAŽNO: Debata će se održati na engleskom jeziku.

Uz CROSOL, sudomaćini ovog događaja su Europahuis Ryckevelde iz Belgije i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet iz Danske. Događaj se održava uz financijsku podršku Erasmus+ programa.