Održana promocija knjige “Razvojna suradnja kroz nasljeđe pokreta nesvrstanih”

U ponedjeljak, 11. travnja 2016. u prostorijama Knjižnice “Bogdan Ogrizović” održana je promocija knjige “Razvojna suradnja kroz nasljeđe Pokreta nesvrstanih”. O temi razvojne suradnje za vrijeme Pokreta nesvrstanih govorili su:

dr. sc. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose koja je ujedno i jedna od autorica knjige
Budimir Lončar, bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije
dr. sc.Tvrtko Jakovina, redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Raspravu je moderirao Gordan Bosanac.

Odlukom OECD/DAC-a od listopada 2011. godine Hrvatska je izbrisana s liste zemalja primateljica međunarodne pomoći te je tako ušla u kategoriju zemalja donatorica. To podrazumijeva preuzimanje značajnih obveza u području kreiranja politike međunarodne razvojne suradnje, ali i osiguravanja odgovarajućih resursa za njezinu provedbu. Time je nakon dugih dvadeset godina ratne i poslijeratne obnove Hrvatska dobila priliku krenuti s razvojem svoje politike međunarodne razvojne suradnje, ali se i aktivnije uključiti u istoimene europske politike.

Iskustvo rata i poraća zasigurno je uvelike obilježilo Hrvatsku i upravo to iskustvo rata može postati svojevrsna strateška prednost Hrvatske u međunarodnim razvojnim politikama, a posebno politikama Europske unije. Ipak to iskustvo nije jedini temelj iz kojega možemo graditi vlastite politike međunarodne razvojne suradnje. Gotovo je u potpuni zaborav pala činjenica da je Hrvatska u okvirima bivše Jugoslavije stekla ogromno iskustvo međunarodne suradnje kroz Pokret nesvrstanih. Upravo je Pokret nesvrstanih veliki dio svojih aktivnosti temeljio na međunarodnoj razvojnoj suradnji i to primarno između samih članica pokreta.

U ovoj knjizi na simboličan način prisjećamo se samo nekih od velikih projekata provedenih kroz Pokret nesvrstanih i propitujemo do koje mjere suvremene politike međunarodne razvojne suradnje možemo graditi na nasljeđu Pokreta nesvrstanih.

Knjigu možete preuzeti na ovom linku.