Održan je 18. Sajam udruga i ustanova u Sisku

U subotu, 25. svibnja, sisačko Šetalište Vladimira Nazora oživjelo je živopisnim manifestacijama zajedništva i društvenog angažmana na 18. Sajmu udruga i ustanova. U organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak i Zajednice sportskih udruga grada Siska, Sajam je održan u suradnji s Gradom Siskom, Turističkom zajednicom Grada Siska i Domom kulture Kristalna kocka Vedrine.

Slogan ovogodišnjeg sajma bio je „Živi jednakost, slavi različitost!“ što je u skladu s temom kampanje Hrvatska volontira 2024. Kampanja naglašava volontiranje za vrijednosti, a Sajam je pokazao taj duh okupivši brojne društvene i sportske udruge i ustanove.

Sudjelovalo je ukupno 36 udruga i ustanova s područja Sisačko-moslavačke županije koje su predstavile svoje aktivnosti i bogati program. Posjetitelji su dobili priliku upoznati se s ovim organizacijama i njihovim radom, te isprobati razne sportove, izmjeriti šećer u krvi i tlak, upoznati se s europskom mobilnosti, mogućnostima volontiranja, ukrasiti magnete, isprobati vatrogasne vježbe, informirati se o besplatnoj pravnoj pomoći i još puno toga.

Za najmlađe je organizirana dječja kazališna predstava „Ljepota naše različitosti“ u izvedbi Medley teatra koja je poučavala o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Udruga Avadhuta također je dan učinila posebnim podijelivši preko 300 obroka azijske hrane pripremljene prema receptima iz migrantskih država.

Sajam je poslužio i kao platforma za promicanje inicijative za proglašenje Dana raznolikosti grada Siska. Predstavljen od strane Agencije lokalne demokracije Sisak i udruga uključenih u inicijativu, ovaj prijedlog ima za cilj u budućnosti dodatno podržati vrijednosti jednakosti i različitosti u gradu.

U ime ALD Sisak, zahvaljujemo svim organizacijama koje su sudjelovale na Sajmu: Školski sportski savez grada Siska, Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak, Dobrovoljno vatrogasno društvo Odra Sisačka, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak”, Stolnoteniski klub “Siscia”, Kino klub Sisak, Strukovna škola Sisak, Plivački klub Sisak Janaf, Projekt građanskih prava Sisak, Savjet mladih Grada Siska, Športski karate klub Tigar, Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota (IKS), Baseball Klub Sisak Storks, Srednja škola Glina, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Dijabetičko društvo Grada Siska, Udruga osoba sa intelektualnim teškoćama ” Anđeoska srčeka ” Letovanić, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Centar za žene Adela, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja, Industrijsko- obrtnička škola Sisak, Centar za rehabilitaciju Komarevo, Osnovna škola Zorke Sever, Srednja škola Viktorovac, Udruga lađarica Sisak, Udruga lađara Sisak, Udruga za zaštitu i dobrobit životinja “Nala”, Šahovsko društvo Sisak, Udruga “KAS” Sisak, Kajak-Kanu Rafting-Klub Odra, Ronilački klub Sisak, Savez udruga OSI Grada Siska i ALD Sisak.

Također, veliko hvala vrijednim volonterkama i volonterima ALD Sisak: Karli Petek, Ljiljani Milardović Kolar i Martini Kuljanac te fotografima članovima Foto kluba Sisak: Ankici Magačić, Ivici Bohorcu i Miroslavu Pejakoviću koji su svoje vrijeme i trud uložili u organizaciju i provedbu Sajma. Vaša nesebična podrška i angažman su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Još jednom, hvala svima na sudjelovanju i volontiranju. Vaš doprinos je neprocjenjiv i nadamo se da ćemo se vidjeti iduće godine u još većem broju!

Atmosferu sa Sajma pogledajte u galeriji fotografija. Video sa ovogodišnjeg Sajma objavit ćemo uskoro.

__________________

Sajam se održava u sklopu projekata:

Volonterska mreža i Volonterski centar Sisak koje provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gradom Siskom, Općinom Majur, Općinom Lekenik, OŠ „Budaševo-Topolovac-Gušće“ Sisak, Gimnazijom Sisak i Hrvatskim Zavodom za socijalni rad, Područni ured Sisak, a koje sufinancira Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak,

Živi jednakost, slavi raznolikost! kojeg provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s udrugom CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, a koji je financiran kroz  Program Impact4Values u okviru Programa Unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA), CNVOS, Zaklade Slagalica i Zaklade Solidarna.

Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Siska.

Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.