Najava tribine: “Što nam se to događa u susjedstvu?”

Što nam se to događa u susjedstvu? – napadi na građanske slobode, civilno društvo i medije u Mađarskoj i Poljskoj

Kino Europa, dvorana Müller

7. prosinac 2016. (srijeda)  u 18h

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo rasta politika usmjerenih protiv liberalne demokracije posebno u istočnoeuropskim zemljama članicama EU. Situacije u Poljskoj i Mađarskoj su možda najbolji primjeri takvih politika gdje građani/ke daju potporu političkim strankama čiji su ciljevi u suprotnosti sa temeljnim demokratskim načelima. Pojam tzv. neliberalne demokracije sužava koncept demokracije na puko višestranačje, dok se direktno obračunava tj. zatire slobodu izražavanja, slobodu udruživanja i slobodu javnog okupljanja sa ciljem da ugasi kritične glasove u društvu. Zbog toga i ne čudi da su takvim režimima u prvom planu napadi na neovisne medije, kritično civilno društvo i neovisno pravosuđe. Time totalitarni režimi zamišljaju da mogu osigurati svoj dugoročni ostanak na vlasti.

Ostale istočne i središnje europske države su također ranjive prema ovakvim vrstama napada. U Hrvatskoj je prošla Vlada pokušala, ali nije uspjela, slijediti mađarski i poljski model neliberalnog vladanja, provođenjem napada na organizacije civilnog društva i nezavisne medije, te poticanjem ksenofobije. To je jasan znak da je dio građana/ki zemalja članica EU spreman odustati od nekih temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ti trendovi ne samo da su ozbiljno naštetili vladavini prava Europske unije, već su i ozbiljno snizili standarde ljudskih prava na tom prostoru.

Tijekom ovog okruglog stola javnost ćemo informirati o trenutnoj situaciji u Poljskoj i Mađarskoj i raspravljati o tome kako građanski otpor i suradnja građana širom Europe može stvoriti liniju otpora prema napadima na naše temeljne slobode: slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja.

Na panelu će govoriti:

Desi Andras, novinar i urednik nedavno ukinutih mađarskih novina Nepszabadsag

Barbara Grabowska-Moroz, pravnica i aktivistkinja Helsinškog odbora za ljudska prava u Poljskoj

Moderator: Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije/platforma CROSOL