Konferencija za medije pred Kućom Europe

Novoosnovana Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) održala je 19. rujna konferenciju za medije pred Kućom Europe na kojoj je predstavila svoj rad, osvrnula se na prijedlog Nevena Mimice za povjerenika EU za politike razvojne suradnje te na trenutnu represiju mađarske vlasti prema organizacijama civilnog društva u toj zemlji. 

Predsjednik CROSOL-a, Gordan Bosanac, pojasnio je kako je novoosnovana Platforma osnovana s ciljem prenošenja iskustva djelovanja organizacija civilnog društva iz hrvatske iz vremena rata, poraća i tranzicije sa građanima diljem svijeta koji se suočavaju sa sukobima, povredama ljudskih prava ili humanitarnih katastrofa. Cilj CROSOL-a je i monitorirati hrvatsku i europsku vanjsku politiku u segmentima međunarodne suradnje.

Platforma smatra da je resor razvojne suradnje koji Hrvatska može dobiti vrlo vrijedan, kako u etičkom smislu tako i u novčanom smislu. Naime, Europska unija je najveći donor razvojne pomoći u svijetu, a Hrvatska sa svojim iskustvom može uvelike pridonjeti, obzirom da je do nedavno i sama bila primateljica razvojne pomoći. Marina Škrabalo, članica Upravnog odbora CROSOL-a istaknula je da se Hrvatska sa svojim tranzicijskim iskustvom može istaknuti unutar EU kao zemlja koja razumije probleme oružanih sukoba i post-konfliktnog razvoja društva te time imati važnu ulogu u politikama razvojne suradnje EU. „Očito se u našoj javnosti ne zna da se radi o važnoj politici ‘teškoj’ 900 milijardi eura. Očekujemo da će g. Mimica, sa svojim raznolikim iskustvima koje uključuju i međunarodne trgovinske odnose ali i rad na izgradnji društva nakon konflikta, kvalitetno raditi na progresivnoj politici razvojne suradnje koja nužno treba utjecati na niz drugih politika EU i to u uskoj suradnji s ministricom vanjskih poslova EU.“

Sanja Sarnavka je ispred CROSOL-a apelirala na hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu i na Vladu RH da ne ignoriraju grubo kršenje ljudskih prava i gušenje civilnih sloboda u susjednoj Mađarskoj te je podijelila pismo solidarnosti s mađarskim kolegama. Od hrvatskih zastupnika u EU parlamentu CROSOL je zatražio da ne daju podršku izboru mađarskog kandidata Tibora Navracsicsa za povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo. Upravo je Navracsics pred par godina, tada u svojstvu ministra pravde i javne uprave, igrao važnu ulogu u donošenju i dopunama novog mađarskog ustava koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava kao što je ograničenje slobodnog nastana (što je direktno utjecalo na povredu prava Roma), doživotnoj kazni bez mogućnosti pomilovanja, zaštiti života od začeća ili pak nemogućnosti ocjene ustavnosti propisa donesenih dvotrećinskom većinom.

Građani i građanke te organizacije koje žele pokazati svoju solidarnost i dignuti glas protiv represije u Mađarskoj to mogu učiniti putem ove poveznice.

Popis organizacija koje su već potpisale pismo je dostupan ovdje.

Apeliramo na sve građane i građanke da pišu svojim zastupnicima/ama u Europskom parlamentu i traže od njih da ne daju povjerenje komisioneru koji je sastavni dio opresivne mađarske vlade!