goagritech crosol lean startup

GoAgriTech radionica za mlade izbjeglice iz Ukrajine (26. i 27.11.)

U Zagrebu, 26. i 27. studenog, u organizaciji EIT Food i Lean Startup Hrvatska održat će se radionica za srednjoškolce (16-19 godina) iz Ukrajine koji su u Hrvatsku stigli nakon početka ruske invazije na Ukrajinu (24. veljače 2022.), a koji su zainteresirani za područje agrifooda ili bi se htjeli više educirati u STEM/ICT području.

Od 24. veljače gotovo 4 milijuna Ukrajinaca, uključujući tinejdžere, ušlo je u Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku ili baltičke zemlje kako bi pobjeglo od rata nakon ruske invazije na njihovu zemlju. Dobili su potporu nevladinih udruga i građana za pokrivanje troškova osnovnih životnih potreba – hrane, odjeće, smještaja, no mnogi bi htjeli početi zarađivati i dalje razvijati svoju karijeru.

Poljoprivredno-prehrambeni sektor i tržište rada na Baltiku, Poljskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj imali su koristi od ukrajinske radne snage još prije rata. Samo u 2019. godini, ukrajinski državljani dobili su 660 000 boravišnih dozvola za plaćene aktivnosti u državama članicama.

GoAgritech radionica radionica za učenike srednjih škola iz Ukrajine

EIT Food i Lean Startup Hrvatska imaju za cilj pružiti ukrajinskim tinejdžerima informacije o potencijalnoj budućoj karijeri u inovativnim sektorima povezanim sa sektorom proizvodnje hrane, kao i pružiti praktične primjere o tome kako posao u sektoru proizvodnje hrane izgleda.

Takvo uranjanje mladih ukrajinskih talenata u sektor proizvodnje hrane može donijeti stvarnu promjenu u smislu buduće strukture tržišta rada u industriji u EU.

Za vrijeme radionice, učenici će naučiti kako mogu raditi na razvoj svoje vlastite ideje u području agrifood, a imat će priliku upoznati neke od poznatih hrvatskih osnivača startupa koji inoviraju u ovom području.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na navedenu dvodnevnu radionicu, a prijaviti se možete kod organizatora Lean Startup Hrvatska.