Delirium interruptum – performans udruge Domino

Početak 2020. obilježen je velikim novostima u političkom stanju i statusu Hrvatske. Osim upravo održanih predsjedničkih izbora, započelo je i hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Tako će se tim povodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upriličiti svečani koncert 9. siječnja 2020. godine s početkom u 19 sati.

Koncert se održava za predstavnike Europske komisije te isključivo za uzvanike s pozivnicama. No, Delirium Interruptum je koncert druge vrste, participativna a capella intervencija te vas pozivamo da nam se već u 18 sati na istom mjestu (ispred HNK) pridružite na općem deliriju koji će uslijediti povodom tog povijesnog trenutku kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda na europskom nebu.

Delirium interruptum – vokalna akcija u javnom prostoru iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze.

Ovdje će se vaš glas čuti!
Pridružite se opijenoj masi i oslobodite svoje glasove – glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimne neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja.

Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa.

Marko Marković je izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator međunarodnih kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Ovaj performans dio je Dominovog programa ‘Budućnost političkog performansa’ koji se održava u sklopu projekta “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.