Vodič kroz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

U razdoblju od šest mjeseci – od siječnja do kraja lipnja 2020., Hrvatska će imati zadatak provesti vrlo kompleksnu i tehnički zahtjevnu zadaću koja mora biti privedena kraju uz pomno praćenje i nadzor partnerskih zemalja i organizacija. Po prvi puta od pridruživanja Europskoj uniji Hrvatska će imati priliku pokazati što mi možemo učiniti za Europu, i barem na kratko vrijeme morati staviti nacionalne interese na stranu. Zadatak: predsjedanje rotirajućim Predsjedništvom vijeća Europske unije (u nastavku teksta HR2020). Iz stranica koje slijede pojasnit ćemo vam kakav utjecaj na naše živote imaju odluke koje donosi Vijeće Europske unije. Europska pravila ključna su za osiguravanje prosperiteta, mira i životnog standarda širom Europske unije, i šire. Sukladno tome, čak i ako je ova institucija manje vidljiva od Europskog parlamenta i Vijeća Europe, to nikako ne znači da je manje važna. Proces predsjedanja Vijećem Europske unije predstavlja veliki izazov čak i za one zemlje koje već imaju prethodno iskustvo predsjedanja. Za mnoge građane predsjedanje je nešto što se odvija na apstraktnom, državnom nivou. Velik dio njih čuje za tu temu tek kad prometne gužve u njihovim glavnim gradovima postanu nemoguće zbog državničkih posjeta i svih događanja koja se odvijaju u periodu predsjedanja.

S obzirom na kompleksnost ove teme, kroz ovaj priručnik željeli smo pružiti mogućnost čitateljima da lakše razumiju način na koji rade institucije Europske unije i ulogu HR2020.

Sigurni smo da postoji još veliki broj činjenica i tema vezanih uz predsjedanje o kojima bi se moglo razgovarati, te vam stojimo na raspolaganju za bilo kakve sugestije i komentare. Pišite nam na: crosol@crosol.hr