AidWatch 2021 – Izgradnja partnerstava ili političke igre?

Izvješće AidWatch koje objavljuje CONCORD Europe svake godine prati količinu i kvalitetu razvojne pomoći Europske unije kroz četiri kriterija: Je li pomoć dovoljna? Je li pravilno utrošena? Je li učinkovita? I je li usmjerena na jednakost? AidWatch i organizacije koje sudjeluju u njegovoj izradi (uključujući CROSOL) te popratnim aktivnostima drže institucije EU i države članice odgovornima za postizanje vlastitog cilja raspodjele najmanje 0,7% BDP-a u službenu razvojnu pomoć (SRP) do 2030. Također daje preporuke za korištenje tih sredstava u stvarnom prijavljenom iznosu i na učinkovit način.

DOVOLJNO POMOĆI?

U 2020. godini, službena razvojna pomoć EU predstavljala je 0,50% njenog BDP-a, u odnosu na 0,42% u 2019. EU, unatoč tome što je zadržala svoju poziciju u 2020. kao najveći svjetski donator službene razvojne pomoći, daleko je od cilja da ispuni svoj cilj potrošnje od 0,7% BDP-a na ODA -u do 2030.

PRAVILNO UTROŠENA?

Iako se umjetno napuhana, odnosno pogrešno izvještavana pomoć diljem EU -a smanjuje, to ne čini dovoljno brzo. Prema sadašnjim razinama, ako se računa samo prava službena razvojna pomoć, EU neće ispuniti cilj potrošnje 0,7% BDP -a na razvojnu pomoć do 2038. godine.

UČINKOVITO?

Postoje zabrinjavajući znakovi da Tim Europa zaostaje kad se pomoć mjeri prema sva četiri načela razvojne učinkovitosti, dok svim aspektima Tima Europe nedostaje transparentnost, a civilno društvo do sada je uglavnom bilo isključeno.

FOKUS NA JEDNAKOST?

U EU je došlo do malih pomaka u pružanju službene razvojne pomoći usmjerene na jednakost, ali oni nisu ni blizu dovoljni da obuzdaju rastuće nejednakosti koje je nedavno dodatno pogoršala globalna pandemija.

Puni izvještaj (u pdf formatu) dostupan je ovdje.

Online verzija izvještaja dostupna je ovdje.

Nacionalna stranica za Hrvatsku dostupna je ovdje.