PHOTO: Karin Schermbrucker

ActionAid: Dugačka sjena klimatske krize

Na crosol.hr donosimo vam publikaciju svjetske organizacije ActionAid koja blisko surađuje s udrugama civilnog društva, zatim ljudima koji žive u siromaštvu i koji su isključeni iz svakodnevice, društvenim pokretima i njihovim podržavateljima. Publikacija pod nazivom ‘Dugačka sjena klimatske krize’ bavi se nesagledivim posljedicama klimatskih promjena na države u razvoju te mehanizmima kojima bi se mogla omogućiti pomoć te brži oporavak pogođenih država.

Godina bez presedana

U 2022. godini klimatske katastrofe dostigle su nove razine užasa. Četiri godišnja doba bez padalina dovele su do ‘biblijske’ suše i gladi bez presedana diljem istočne Afrike.

Razraujuće poplave u Pakistanu rezultirale su time da je jedna trećina te ogromne zemlje završila doslovce pod vodom.

Rastuća ekstremnost i intenzitet klimatskih katastrofa ove godine pokazuju nam djelić klimatskog kaosa koji će uslijediti ako se naš planet nastavi zagrijavati i ovakvi vremenski uvjeti postanu učestaliji i destruktivniji.

Događaji ove godine prokazali su problem nedostatka globalnog sustava pomoći koji bi asistirao države pogođene klimatskim katastrofama kako bi se one čim prije oporavile od posljedica problema s čijim stvaranjem uglavnom nisu imale veze.

Situacija nije bezizlazna

Trenutno ne postoji mehanizam na svjetskoj razini koji bi se bavio klimatski uvjetovanim „gubicima i štetama“ te je taj nedostatak ostavio države posebno ranjive za daljnje šokove kao što je rastuća cijena hrane uslijed rata u Ukrajini ili pandemija virusa Covid-19.

Publikacija ActionAid-a, svjetske organizacija kojoj je cilj smanjiti globalne razine siromaštva i gladi, ocrtava kako utjecaj klimatskih katastrofa može baciti dugačku sjenu na manje razvijene, a klimatski ranjive, države. Sjenu koja se može nadviti nad državu sljedećih nekoliko godina, desetljeća, pa i generacija.

No s pravovremenom financijskom pomoći koja bi se bavila smanjenjem gubitka i štete, države se mogu oporaviti dosta brže i pritom zaštiti ljudska prava svojih građana.

Više o temi pročitajte u publikaciji organizacije ActionAid na ovoj poveznici.

#ClimateOfChange