Svijet u previranju zahtijeva više od pružatelja službene razvojne pomoći: OCD-i ponovno pozivaju na više razine SRP-a

Danas je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila da su tijekom 2021. članovi Odbora za razvojnu pomoć (DAC) dodijelili 178,9 milijardi USD službenoj razvojnoj pomoći (SRP), što predstavlja realno povećanje od 4,4% u odnosu na prethodnu godinu. Nije iznenađujuće da unatoč dugotrajnoj obvezi doprinosa zemalja članica od 0,7% bruto nacionalnog dohotka (BND) za SRP, brojke za 2021. pokazuju da su samo 33 centa na svakih 100 dolara nacionalnog dohotka dodijeljena za poticanje globalnog razvoja, smanjenje siromaštva i nejednakosti te za odgovor na humanitarne izazove.

U vrijeme kada je oporavak od pandemije Covid-19 još uvijek nesiguran, posebno za zemlje diljem globalnog juga, međunarodna zajednica se suočava sa sve većim humanitarnim krizama zbog iznimno promjenjivih geopolitičkih situacija, sukoba i događaja uzrokovanih klimatskim promjenama. Iako prepoznajemo napore koje ulažu članovi DAC-a da očuvaju i povećaju svoje proračune za SRP, te razine još uvijek nisu dovoljne za suočavanje s izazovima koji su pred nama.

Brojke za 2021. daju sumornu sliku. Tijekom prošle godine broj ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć i zaštita više se nego udvostručio, dosegnuvši 274 milijuna. Više od jedan posto svjetskog stanovništva sada je raseljeno. Ekstremno siromaštvo također je u porastu nakon dva desetljeća pada, ruku pod ruku s glađu i nesigurnošću hrane, koji dosežu razinu bez presedana. Stanje su pogoršale suše i globalni skok cijena hrane nakon izbijanja rata u Ukrajini. Istovremeno, pandemija Covid-19 i dalje ugrožava desetljećima stjecani napredak žena i djevojčica i ozbiljno utječe na zdravstvene sustave diljem svijeta, narušavajući obrazovanje i ugrožavajući postignuća u rodnoj ravnopravnosti.

U 2021. samo je nekolicina zemalja s visokim dohotkom ispunila svoju međunarodnu obvezu odvajanja 0,7% BND-a za međunarodnu pomoć. Prosjek od 0,33% BND-a namijenjenog SRP-u nije ni na pola puta do međunarodne obveze koju je zajednica pružatelja pomoći preuzela prije više od 50 godina. Još žalosnija je činjenica da su preliminarne brojke SRP-a za 2021. prenapuhane, ne samo s troškovima izbjeglica i studenata unutar donatorskih zemalja, već i zbog prijavljivanja viška donacija cjepiva, koja  nisu kupljena u interesu razvoja partnera i ne bi se trebala računati kao donacije za SRP. U 2021. godini prijavljeno je ukupno 2,3 milijarde USD donacija od viška cjepiva, što predstavlja 1,3% ukupne SRP. Organizacije civilnog društva su nedavno pozvale članove DAC-a da u potpunosti odustanu od evidentiranja prekomjernih donacija cjepiva od 2022. i ubuduće kao dio SRP.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, od srpnja 2020. nova pravila također su omogućila davateljima pomoći prijavu otpisa duga kao SRP prema metodologiji ekvivalentne bespovratne pomoći. U 2021. godini otpis duga iznosio je ukupno 545 milijuna USD, zadržavajući slične razine u odnosu na 2020. godinu.

Posljedice pandemije Covid-19 te geopolitičke, ratne i klimatske krize, zahtijevaju od zajednice DAC-a da značajno poveća svoje razine SRP-a – izazovi koji su pred nama i njihove implikacije na našu zajedničku budućnost preveliki su da bi i dalje zapostavljali svoje međunarodne obveze. SRP je vitalni resurs koji igra jedinstvenu ulogu u pružanju potpore onima kojima je najpotrebnija, kako bi se pomoglo u suzbijanju kontinuiranih učinaka pandemije i stalnih sukoba i nejednakosti. Osim toga, članice DAC-a nisu uspjele ispuniti svoj cilj vezan za financiranje borbe protiv klimatskih promjena u iznosu od 100 milijardi dolara s novim i dodatnim resursima.

40 organizacija civilnog društva diljem svijeta poziva članove DAC-a da ispune cilj od 0,7% za SRP i cilj od 0,15% do 0,2% za najmanje razvijene zemlje (LDCs). Pozivamo donatore da podrže integritet međunarodne pomoći, ljudskih prava i načela učinkovitosti razvoja, nakon desetljeća naučenih lekcija. Ubuduće, donatori bi trebali izbjegavati bilo kakvo iskušenje da svoje proračune za SRP napuhuju troškovima kao što su troškovi prihvata izbjeglica unutar donatorskih zemalja i donacije viška cjepiva, te bi umjesto toga trebali mobilizirati svježu i prijeko potrebnu pomoć i dati prioritet bezuvjetnim donacijama. Ovo je vrijeme da se pojača solidarnost i da se spriječi još jedno izgubljeno desetljeće za razvoj najsiromašnijih zemalja.

POTPISNICE:

1. Action Aid International, globalna organizacija

2. ACEP – Associação Para a Cooperação Entre os Povos, Portugal

3. ADIN – Africa Development Interchange Network, Kamerun

4. AidWatch Canada, Kanada

5. AidWatch, globalna organizacija

6. AKU – Estonian Roundtable for Development Cooperation, Estonija

7. Ambrela – Platform for Development Organisations, Slovačka

8. Bond – The International Development Network, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske

9. CDP – Coastal Development Partnership, Bangladeš

10. CNCD-11.11.11 – Centre national de coopération au développement, Belgija

11. CONCORD – European Confederation of Relief and Development NGOs, Europska unija

12. Cooperation Canada, Kanada

13. Coordinador de la Mujer – Bolivija

14. Coordinadora de ONG para el Desarrollo, Španjolska

15. Coordination Sud, Francuska

16. CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Hrvatska

17. CSO Partnership for Development Effectiveness, globalna organizacija

18. CSPPS – Civil Society Platform for Peacebuilding and Statebuilding, globalna organizacija

19. Czech Forum for Development Cooperation, Češka

20. DECA, Equipo Pueblo, AC, Meksiko

21. DemNet Foundation for Development of Democratic Rights, Mađarska

22. Ekvilib Institut, Slovenija

23. Eurodad – European Network on Debt and Development, Europska unija

24. FOND – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania, Rumunjska

25. ForumCiv, Švedska

26. Foundacion SES, Argentina

27. Global Responsibility, Austrija

28. IBON International, globalna organizacija

29. Inter Pares, Kanada

30. I-Watch – Investment Watch Initiative, Kamerun

31. JANIC – Japan NGO Center for International Cooperation, Japan

32. KCOC – Korea NGO Council for Overseas Development Cooperation, Južna Koreja

33. Lithuanian NGDO Platform, Litva

34. NEADS – North-East Affected Area Development Society, Indija

35. Oxfam International, globalna organizacija

36. Pandemic Action Network, globalna organizacija

37. Reality of Aid – Asia/Pacific, Azija i Pacifik

38. Reality of Aid, globalna organizacija

39. Save the Children, globalna organizacija

40. SLOGA – Slovenian Global Action, Slovenija