Studijski posjet latvijskoj platformi Lapas

Tri člana platforme CROSOL (Tihomir Popović – Inicijativa mladih za ljudska prava, Gordan Bosanac – predsjednik CROSOLa i Ela Naranđa – Centar za mirovne studije) su posjetili Rigu 3. – 5. Rujna 2014. Razlog je bio studijski posjet, a domaćin je bila latvijska platforma Lapas i njena predsjednica Inese Vaivare.

Posjet je započeo u uredu Lapasa te je gospođa Vaivare prezentirala razvojnu suradnju i razvojnu edukaciju u Latviji, povijest i strukturu Lapasa, njihove glavne partnere, glavne izazove s kojima se susreću i uspješne projekte koje su proveli. Gospođa Vaivare je objasnila kako je glavna prednost Lapasa što dolaze iz Latvije – zemlje koja nikada nije davala razvojnu pomoć (jer nikada nije bila u prilici da ju daje), stoga danas mogu na ravnopravnim temeljima surađivati s drugim zemljama poput Moldavije i Gruzije. Najveći problem vidi u slabim mogućnostima financiranja plaforma u EU13 zemljama.

Drugi sastanak se odvio u prostorijama Vlade Latvije gdje nas je ugostila gospođa Mara Simane – bivša predsjednica Lapasa, a sadašnja autorica Plana za ljudsku sigurnost i razvoj Latvije za razdoblje 2014. – 2020. U tom dokumentu, koji je opširno predstavila, analizirane su glavne prijetnje ljudskoj sigurnosti u Latviji i kao odgovori na to tri makro cilja koje zemlja mora postići – rast BDPa, smanjenje nejednakosti i povećanje nataliteta. To zemlja treba postići kroz tri velike reforme – ekonomsku reformu, teritorijalni preustroj i jačanje sigurnosti.

Slijedio je sastanak u Parlamentu gdje je sugovornik bio gospodin Atis Lejins, zamjenik predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku. Nakon predstavljanja suradnje CROSOLa s hrvatskim MVEPom, odvila se rasprava o stanju u Ukrajini i mogućem utjecaju te krize na EU.

Zadnji sastanak održan je u eLPAu gdje je sugovornica bila direktorica Ms. Inta Šimanska, koja je objasnila uobičajene prakse latvijskih organizacija civilnog društva.

Drugi dan započeo je sastankom u Lapasu. Gospođa Vaivare je predstavila rad Lapasa od početka osnivanja do danas, razvojnu suradnju i edukaciju kao teme kojima se Lapas bavi, izazove poput aktiviranja članica u ruralnim područjima, nedovoljno studijskih posjeta i nedovoljno mogućnosti za edukaciju te nedostatak općenitih financijskih resursa. Teme kojima će se Lapas u budućnosti baviti su PCD (policy coherence for development), ljudska sigurnost, razvojna edukacija i sigurnost hrane.

Veliku pozornost Lapas će posvetiti Europskoj godini za razvoj 2015. u kojoj pripremaju pet velikih radionica u ruralnim područjima na temu „Globalizacija – ključ održivog razvoja od lokalne do globalne razine“. Gospodin Aris Adlers iz Latvijskog ruralnog foruma nam se pridružio na sastanku i objasnio detalje akcije i djelovanja.

Popodne se odvio sastanak u latvijskom Ministarstvu vanjskih poslova, koji je držala šefica odjela razvojne suradnje gospođa Anda Grinberga. Ona je podijelila svoja iskustva i perspektivu suradnje ministarstva s organizacijama civilnog društva.

Zadnji sastanak je ponovno bio u prostorijama Lapasa, gdje se razgovaralo o mogućoj suradnji Lapasa i CROSOLa. Zajednički ciljevi i područja djelovanja nalaze se unutar EU13 zemalja, dogovorena je neformalna suradnja i zajedničko zagovaranje unutar Concorda, Lapas će pružiti podršku CROSOLu oko okruglog stola na temu Ukrajine te se obje strane slažu oko mirnog rješavanja konflikta u toj zemlji. Postoji također mogućnost studijskog posjeta Lapasu Hrvatskoj i CROSOLu.