Poziv na diskusiju: Kako poljoprivreda može doprinijeti zelenoj tranziciji u EU?

Novo političko razdoblje za moderniju (zeleniju i pravedniju) zajedničku Europsku poljoprivrednu politiku (CAP) započelo je 1. siječnja 2023. Jedan od njezinih glavnih stupova usmjeren je na održivu budućnost za europske poljoprivrednike te klimatsku i okolišnu dobrobit u središtu ruralnog razvoja.

Klimatske ambicije unutar Green Deala su visoke, a rokovi za postizanje ciljeva opasno su blizu. Kako bi ambicije unutar strategije „od farme do stola” i „strategije bioraznolikosti” bile ostvarive, CAP nije mogao biti izostavljen.

Štoviše, bio je prijeko potreban novi pristup prema samim europskim poljoprivrednicima. Globalno zatopljenje snažno se osjeća u ovom sektoru u svim državama članicama EU. Ekstremni vremenski uvjeti prijete žetvi, podzemne vode se smanjuju, a bioraznolikost i dalje opada. Istodobno, sama poljoprivreda odgovorna je za oko 10% europskih emisija CO2.

U ovoj raspravi istražujemo kako se te politike prevode u praksu i koje se inovativne tehnike primjenjuju. Naši nacionalni stručnjaci dijele svoju viziju održive budućnosti za poljoprivrednike i daju neke primjere dobre prakse ili pionirske projekte kako bi inspirirali druge.

Neka od pitanja na koja ćemo se fokusirati u raspravi su: Što je poljoprivreda budućnosti? Koliko su Hrvatska, Danska i Belgija daleko od postizanja klimatskih ciljeva EU u poljoprivredi? Koji inovativni poljoprivredni projekti postoje u tri zemlje koji mogu pridonijeti zelenoj tranziciji? Kakvi su trendovi vidljivi u poljoprivrednom krajoliku Hrvatske, Danske i Belgije?

Ova diskusija održava se uz financijsku potporu programa Erasmus+.

Diskusija se održava 6. rujna u 19:30h na engleskom jeziku. Za sudjelovanje se potrebno registrirati na poveznici.