Foto: N1

Zvizdić u čestitci RH očekuje potporu europskom putu BiH

“Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je u četvrtak Hrvatskoj na preuzimanju predsjedanja Vijećem EU te očekuje da će Hrvatska “ispravno promicati” napredak koji na svom europskom putu ostvaruje BiH.

U čestitci predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću Denis Zvizdić je napisao da šestomjesečno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u BiH vide kao razdoblje snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja EU na prostor zapadnog Balkana. Dodaje da taj prostor strateški, geografski, povijesno i kulturološki pripada obitelji europskih zemalja

“Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU. To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet”, piše Zvizdić.

Ističe partnersku ulogu svoje zemlje.

“Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima”, napisao je Zvizdić.

Tvrdi kako je u proteklih nekoliko godina BiH napravila važne pomake na putu europskih integracija pa sada očekuje da tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om taj napredak “bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Europsku uniju”.

“To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i potpora Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj europskoj budućnosti, i BiH, kao i čitave regije”, poručio je Zvizdić hrvatskim dužnosnicima.”, prenosi N1.

X