Boris Kovacev / CROPIX

Vučić: Ja sam za novu metodologiju proširenja, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon summita EU-Zapadni Balkan u svibnju

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u četvrtak je pohvalio novu metodologiju Europske komisije za proces proširenja. Podsjetio je da Srbija može birati hoće li nastaviti po starom okviru ili novim principima pregovora, te dodao kako su njegove „osobne simpatije na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to željele”.

Nova metodologija nudi šest klastera umjesto otvaranja pojedinačnih poglavlja. Kad je zahvalio članicama koje su to željele mislio je na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer se nova metodologija gotovo u potpunosti poklapa s francuskim prijedlogom iz studenog prošle godine.

“Moramo razgovarati, razumjeti, ali sačekati summit u Zagrebu, pa da vidimo šta dobivamo ako zatvorimo jedan klaster, jer bez toga ne možemo napraviti računicu. Teško je očekivati konačan odgovor Srbije prije Zagreba i prije nego što vidimo šta točno možemo dobiti, a što izgubiti”, rekao je Vučić dodajući kako je ključno vidjeti hoće li nova metodologija značiti i mogućnost lakšeg ulaska i pristupa u fondove EU.

Vučić je ovu izjavu dao na konferenciji za medije s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhelyjem. On je na pitanje novinara koje bi načelo savjetovao Srbiji, neizravno sugerirao da bi Beograd trebao prihvati novu metodologiju, uz ocjenu da “zemlje pojedinačno trebaju pogledati strategiju koju slijede i plan reformi kako bi ih uskladili s nacionalnim prioritetima”.

„Napredak na Zapadnom Balkanu postoji i ja ga želim ubrzati. Želim do kraja svog mandata imati bar jednu zemlju iz ove regije spremnu za pristupanje i nadam se da ću u Srbiji za to imati partnera“, rekao je Varhelyi.

Varhelyi je istaknuo namjeru Bruxellesa da se napreduje u procesu pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi se do samita u Zagrebu ažurirala izvješća u nastojanju da Europsko vijeće upali „zeleno svjetlo“ za otvaranje pregovora s te dvije zemlje.

Vučić je naveo kako je „prilično skeptičan kad je riječ o daljnjem širenju i proširenju EU, ali da u novoj metodologiji „ne vidi problem, već mnogo šansi za Srbiju u ponuđenim klasterima. Tu su za nas od ključnog značaja ekonomska poglavlja, tu možemo uraditi mnogo toga, kao i u području poljoprivrede, a onda bismo imali značajne mogućnosti za daljnje unaprijeđenje u tim područjima“, naglasivši da Srbija „sve vrijeme mora raditi na fundamentalnim poglavljima 23 i 24“ o vladavini prava.

Povjerenik Varhelyi je potvrdio u Beogradu da Srbija, šta god učinila u europskim integracijama, ne može naprijed, prema EU, bez dogovora s Prištinom.

“Za cijelu je regiju odnos Srbije i Kosova ključno pitanje. Svi gledamo u obje zemlje, kako bi one mogle doći do dugoročno mirnog rješenja, ali to se ne može dogoditi samo od sebe”, zaključio je.“, piše Željko Trkanjec za Euractiv.

X