Virtualni sastanak zapadnog Balkana u sjeni: Sa ili bez EU?

Pozivamo vas na sudjelovanje u Virtualnom sastanku Zapadnog Balkana u sjeni koji će se održati putem moderiranog Zoom razgovora u utorak 5. svibnja/maja 2020. u 12:00 s temom proširenja EU na Zapadni Balkan te zaštite osnovnih prava i unapređenja mehanizma njihove zaštite u EU.

Govorit će Emina Bošnjak, Sarajevski otvoreni centar (BIH), Zoran Ivančić, Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacije CPI) (BIH), Sonja Stojanović Gajić – Članica Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, predstavnica u Zajedničkom konsultativnom odboru EU-Srbija (Srbija), Ivan Đurić, Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija), Vildan Drpljanin, Makedonski helsinški odbor za ljudska prava (Sjeverna Makedonija), Agon Maliqi, Sbunker (Kosovo), Luca Jahier, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog foruma, Gordan Bosanac, CROSOL i Vesna TeršeličDocumenta (Hrvatska). Očekujemo i potvrde kolega iz Crne Gore i Albanije.

Za razgovor se registrirajte na poveznici.

Nakon registracije dobit ćete potvrdu i dodatne informacije.

Pregovori sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana sporo i teško napreduju, a zemlje članice i same ne predstavljaju dobre primjere vladavine prava. Izvješća govore o zabrinjavajućoj situaciji vezanoj za vladavinu prava u mnogim zemljama koja je dodatno pogoršana različitim političkim i institucionalnim rješenjima zbog uvođenja različitih tipova izvanrednih stanja i mjera u borbi protiv pandemije.

Tako je primjerice europski parlament u siječnju izglasao rezoluciju o pogoršanju situacije u Mađarskoj nakon aktiviranja članka 7 TEU, a u ožujku je u Mađarskoj donesen zakon koja omogućava vladanje dekretima bez vremenske klauzule i bilo kakvog efikasnog ustavnog nadzora. Tu se otvara i usložnjava cijeli niz problema vezanih za slobodu medija, digitalna prava i privatnost te solidarnost među članicama Unije.

Nakon izbora za europski parlament, čelna tijela EU dobila su nove predstavnike. No, ove godine donosi se novi višegodišnji proračun koji će definirati potrošnju Unije, a posebno i programe koji se tiču ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Kako je pandemija promijenila i zaustavila niz procesa, stavivši u karantenu velik dio svjetske populacije, tako je i prvo predsjedanje Hrvatske Europskom unijom bilo značajno opterećeno tom situacijom, i puno je prilika koje su zacrtale Vlada pa i civilno društvo, izgubljene. Međutim, smatramo da ova situacije nije razlog da civilno društvo ne djeluje i upozorava, pogotovo jer se baš u vrijeme krize definiraju trendovi koji će odrediti budućnost EU i svijeta.

Pošto ne možemo održati ni konferenciju, ni presicu, ni prosvjed, želimo predstaviti mišljenja i zahtjeve kolega i kolegica iz organizacija civilnog društva. Tog ćemo dana medijima poslati i zajedničku deklaraciju koju još uvijek možete potpisati putem poveznice.

Nadamo se i da će javnoj vidljivosti naših zahtjeva pridonijeti i performans koji će se održati u vrijeme EU Summita o Zapadnom Balkanu u srijedu popodne.

Razgovor će moderirati Ivana Dragičević. 

U ime Foruma 2020 razgovor organiziraju Documenta i CROSOL.

X