Video performansa “Sa ili bez EU?”

“Sa ili bez Europske unije?” (With or Without (E)U?) – naziv je zajedničke deklaracije koju je, na svom online summitu u sjeni, održanom 5. svibnja 2020. usvojilo preko 90 organizacija civilnog društva zapadnog Balkana, kao i članica Europske unije, aktivnih na pitanjima temeljnih prava i vladavine prava, demokratskih institucija, civilnog angažmana, zaštite okoliša, suzbijanja korupcije i prava migranata.

Istovremeno s održavanjem zagrebačkog EU summita o zapadnom Balkanu, u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u sklopu kojeg su, zbog pandemije koronavirusa, vođe država članica EU i država zapadnog Balkana, na online sastanku razgovarale o perspektivi država zapadnog Balkana za ulazak u EU, organizacije civilnog društva, pod koordinacijom CROSOL-a, održale performans ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje je smješteno sjedište hrvatskog predsjedanja. Sve u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama – bez okupljanja.

Kao dio performansa imali smo kombi sa zastavom EU i razglasom s kojeg smo puštali pjesmu Ramba Amadeusa ‘Oda radosti’ te čitali deklaraciju civilnog društva o zapadnom Balkanu. Svrha ovog performansa i deklaracije je ukazati na nedjelovanje Europske unije po pitanju integracije zemalja zapadnog Balkana u članstvo, te o nužnosti rada na stvarnim reformama u tim državama, posebice u području demokratskih institucija, ljudskih prava i vladavine prava. Ukazali smo i na to da se Vlada RH, za vrijeme svog predsjedanja Vijećem EU nije dovoljno bavila vladavinom prava, nego samo deklarativno, te smo izrazili stav zapadnobalkanskih organizacija civilnog društva koje žele sudjelovati na konferenciji o budućnosti Europe te biti ravnopravan i konstruktivan partner EU, obzirom da njihovi politički lideri to uglavnom nisu.

Nacrt deklaracije izradili su CROSOL – platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Civil Rights Defenders, Balkan Civil Society Development Network, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Helsinški odbori za ljudska prava iz Sjeverne Makedonije i Albanije, Institut za demokratija “Societas Civilis” Skopje, Inicijativa za monitoring evropskih integracija BIH, Politikon mreža i Sbunker. Potpisalo ju je 99 organizacija, što zemalja Zapadnog Balkana, što iz Njemačke, Italije, Belgije, Mađarske, Norveške, Finske, Poljske, Nizozemske i Švedske … Puni tekst deklaracije dostupan je ovdje.

X