Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Umjetnica Nina Kamenjarin stoji gola na na vrhu doma HDLU u sklopu performansa “Straža na Rajni”

“N a Trgu žrtava fašizma, u samom centru Zagreba, umjetnica Nina Kamenjarin gola se popela na sam vrh Meštrovićeva paviljona – popularne džamije. 

Hommage je to performansu Tomislava Gotovca iz 1996., nazvan “Straža na Rajni”, kada je taj doajen hrvatskog performansa gol stajao na kupoli na vrhu zgrade HDLU-a, u stavu kontraposta, licem okrenut prema istoku.  No, u svojoj verziji performansa, Kamenjarin stoji pognute glave, gledajući u vlastita stopala, polagano se okrećući oko svoje osi. 

– Hommage Tomislavu Gotovcu odraz je mojih autorskih i životnih prioriteta i stajališta, a ujedno mi je i velika čast. Čini mi se da za njega znam oduvijek, a konkretni performans na kojega se referiram svojom izvedbom upoznala sam kao mlada studentica. Fizičkim stavom svog tijela propitujem otvorenost naspram zatvorenosti u današnjem trenutku – u njemu je sadržan moj stav prema ovom trenutku, kao što je onda bio Tomov – rekla nam je umjetnica prije uspona na kupolu. 

Njen performans dio je projekta “Budućnost političkog performansa” kojim udruga Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a koji provodi u partnerstvu s Institutom Tomislav Gotovac u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, prenosi Večernji list.

X