Twitter / Vlada RH

Članstvom u EU jača hrvatski suverenitet?

“U zadnjim danima ove godine Vlada održava zadnju sjednicu u 2019. na kojoj je usvojila Program predsjedanja RH EU.

Nadam se da ste proveli lijepo blagdane, kao i naši sugrađani i da smo spremni za zadnje radne dane ove godine, kazao je svojim ministrima i ministricama premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice kojoj je usvojen Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Tako je i na samom početku Plenković još jednom zahvalio svima koji su doprinijeli da se prošloga petka otvori dovršenu dvoranu u Nacionalnoj knjžnici u Zagrebu koja će biti središte sastanaka tijekom predsjedanja Europskom unijom.

Istaknuo je da je Program hrvatskog predsjedanja EU cjelovit i dobro pozicioniran te podsjetio da su teme koje će dominirati predsjedanjem Brexit, dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru te proširenje EU i klimatske promjene.

”Hrvatski suverenitet je jači s članstvom u Europskoj uniji, a time i naš utjecaj. Tko to nije osvijestio, bilo bi dobro da malo pročita o projektu. Predlažem svima da prouče naše akte. Od 7. siječnja imat će vrlo intenzivan i dinamičan raspored”, istaknuo je premijer, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Radman Grlić poručio je da je riječ o povijesnom uspjehu i povijesnom dokumentu.

“Snažna Europa u svijetu punom izazova” slogan je koji je Hrvatska izabrala za svoje predsjedanje, a Program se temelji na četiri tematske cjeline, četiri stupa: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Utjecajna Europa. Osim četiri krovna prioriteta u programu hrvatskog predsjedanja razrađeni su i prioriteti za svih 10 konfiguracija Vijeća EU-a.”, prenose RTL vijesti.

X