Foto: Cropix, Euractiv

Summit o Zapadnom Balkanu bit će vrhunac hrvatskog predsjedanja EU

Hrvatska je samo pet dana od svog najvećeg izazova u modernoj povijesti: predsjedanja Vijećem Europske unije. Zemlja, koju je 1992. godine priznala tadašnja Europska zajednica sljedećih će šest mjeseci usmjeravati temeljne politike Unije.

Ako je suditi prema dokumentu koji će vlada danas usvojiti na sjednici, “Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 1. siječnja – 30. lipnja 2020.”, a u koji su Euractiv.hr i Jutarnji list imali uvid, Hrvatska je apsolutno pripravna za taj izuzetno odgovoran zadatak. Koji će, treba imati na umu, utjecati i na budući ugled i status naše zemlje u uskoro 27-članoj Uniji. Motto predsjedanja je dobro odabran – Snažna Europa u svijetu punom izazova – a premijer Andrej Plenković u uvodu Programa navodi: “Tijekom šestomjesečnog razdoblja Hrvatska će voditi rad Vijeća kao pošten i neutralan posrednik, gradeći suradnju i dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja”. I dodaje kako je vlada pripremila ovaj dokument “vodeći se hrvatskim nacionalnim prioritetima, u skladu sa smjernicama novog Strateškog programa Europske unije 2019. – 2024.”.

A za one koji su od samog početka sumnjali da će biti prostora za nacionalne prioritete, evo dva važna detalja. Hrvatska u Programu tako ističe kako će se “razmatrati vizna uzajamnost s državama članicama koje još nisu uključene u američki program izuzeća od viza”. SAD još nije ukinula vize Hrvatskoj. Kao ni Bugarskoj, Rumunjskoj, Cipru. Kad je pak riječ o obrazovanju i istraživanju, “predsjedništvo će pokrenuti raspravu o “cirkulaciji mozgova”. Riječ je o koraku kojim se zemlje poput Hrvatske želi zaštititi “odljeva mozgova”, preciznije riječ je alternativnom modelu mobilnosti znanstvenika. Navedimo još naglasak na energetskoj tranziciji otoka i razvoju “pametnih sela”. Oboje je za Hrvatsku više nego vitalan interes.

A onda i jedan od primjera da je “Program” rađen sa širokim pogledom i potrebnom dozom osjetljivosti. U poglavlju “Razvojna suradnja i humanitarna pomoć” hrvatsko predsjedništvo naglašava da će “za učinkovitije postizanje rezultata posebna pozornost biti posvećena mladima te ženama i djevojčicama kao ključnim pokretačima održivog razvoja”.

Dokument je podijeljen na 10 glavnih točaka, prema postojećim ministarskim vijećima.”, piše Željko Trkanjec za Euractiv. Cijeli članak pročitajte ovdje.

X