Foto: MVEP

Razvojna politika ostaje visoko na agendi tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 25. studenoga 2019. godine, u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu (FAC/Development).

U raspravi o budućoj financijskoj arhitekturi za održivi razvoj i susjedstvo, ministar Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podupire sve aktivnosti koje vode poboljšanju u pružanju potpore EU-a razvoju u europskom susjedstvu i svijetu. Podržao je provođenje temeljite analize prijedloga Skupine mudrih osoba, kako bi se unaprijedila provedba te time i postignuća razvojne politike EU-a.

Na sastanku se nadalje razgovaralo o unaprjeđenju suradnje EU-a i država članica u pružanju razvojne potpore zemljama u razvoju – uz korištenje konkretnih primjera Etiopije i Sudana. Pri tomu Hrvatska naglašava važnost uključivanja znanja i iskustva svih država članica u pružanju potpore partnerskim državama, kako bi se poboljšala učinkovitost i vidljivost cjelokupnog djelovanja EU-a.

“Obrazovanje i osnaživanje žena i djevojčica jedan je od prioriteta hrvatske razvojne politike. Fokusirani smo na pomoć ženama i djeci, posebno djevojčicama, žrtvama sukoba”, istaknuo je ministar u raspravi o obrazovanju djevojčica u Africi. Pojasnio je da je slijedom hrvatskih iskustava iz 1990-ih Hrvatska usmjerena na humanitarne i razvojne projekte kojima je cilj udaljavanje žena i djece od sukoba te pomoć u njihovom osamostaljivanju kroz obrazovanje i poduzetničke projekte.

Dobar je primjer hrvatskih stručnjaka za razminiranje, koji pružaju pomoć u Bosni i Hercegovini i Kolumbiji, kao i stručnjaka za resocijalizaciju veterana u Ukrajini. Naši stručnjaci su odlično primljeni u državama gdje pomažu jer nude kvalitetna i vrlo konstruktivna rješenja, na temelju vlastitog izravnog iskustva.

Tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine Hrvatska će nastaviti držati razvojnu politiku visoko na agendi svoga predsjedanja u okviru prioriteta “Europa koja je utjecajna”.

Na margini sastanka ministar Grlić Radman sastao se sa svojim finskim kolegom Villeom Skinnarijem te predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Sumom Chakrabartijem.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

X