Otvoreno pismo o povredama transparentnosti i autonomije izbora kandidata za EGSO 2020 – 2025 u zemljama članicama EU

Početkom lipnja reagirali smo na održane izbore za Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) iz redova civilnog društva te poslali otvoreno pismo premijeru Plenkoviću s apelom da ne imenuje članove Europskog i socijalnog odbora, s obzirom na to da procedura izbora članova i članica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva nije bila u skladu s načelima transparentnosti i autonomije rada civilnog društva.

Ovo pismo naglašava da se slične povrede transparetnosti događaju i u ostalim zemljama članicama EU.

Pismo se posebno bavi postupcima imenovanja za predstavnike organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, Češkoj i Poljskoj, koji su provedeni u neskladu s pravilima odgovornosti i dobrog upravljanja i imaju zabrinjavajuće posljedice za građanske slobode. U svim tim zemljama usvojeni postupci i rezultati glasovanja imenovanih tijela utvrđenih zakonom nisu uzeti u obzir da bi se favorizirali drugi kandidati koje su izabrala nacionalna tijela, odnosno, vladajuće stranke. Opravdano je pitanje mogu li se kandidati koji proizlaze iz takvih pogrešnih procesa imenovanja zaista smatrati ‘predstavnicima civilnog društva’.

Cijelo pismo na engleskom jeziku nalazi se ovdje.