Održan webinar i panel rasprava “COVID-19 kao katalizator promjena u planiranju održivog prometa”

Udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, u suradnji s Crosolom organizirala je 13.4. webinar i panel diskusiju na temu “COVID-19 kao katalizator promjena u planiranju održivog prometa”.

Mnogi su gradovi tijekom pandemije započeli širiti postojeću infrastrukturu za biciklistički promet i/ili  pješačenje, prvo kao privremena rješenja, da bi ih postepeno, gdje god je to bilo moguće, pretvorili u trajna. Europski su gradovi i nacionalne vlade izdvojili više od 800 milijuna eura za aktivnu mobilnost i najavili preko 1.200 km biciklističke infrastrukture od početka faze oporavka od koronavirusa. Cilj rasprave bio je istražiti prilike i mogućnosti za tranziciju prema održivom prometu u kontekstu pandemije i pokazati primjere promjena koje su pojedine države već pokrenule.

Na webinaru su izlagali:

  • Predrag Brlek, Sveučilište Sjever
  • Tadej Brezina, Institut za promet Tehničkog sveučilišta u Beču
  • Morgane Juliat, njemačke tvrtke za istraživanje i savjetovanje Rupprecht Consult
  • Aleksander Buczynski, Europska biciklistička federacija
  • András Ekés, tvrtka za planiranje mobilnosti Mobilissimus i tajništvo mreže CIVINET Mađarska.

U drugom dijelu događanja održala se panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici akademske zajednice i lokalne samouprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije – Marko Slavulj (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), Aljaž Plevnik (Urbanistični inštitut Republike Slovenije), Jelena Nikolić (Grad Kruševac, Srbija) i Tadej Brezina (Institut za promet Tehničkog sveučilišta u Beču).

Događanje je održano u sklopu projekta ‘Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021’.

X