Objavljena deklaracija civilnog društva Zapadnog Balkana i EU povodom EU-WB summita

Preko 90 vodećih organizacija civilnog društva (OCD) Zapadnog Balkana, kao i članica Europske unije, aktivne na pitanjima temeljnih prava i vladavine prava, demokratskih institucija, civilnog angažmana, zaštite okoliša, suzbijanja korupcije i prava migranata na svom online samitu u sjeni održanom 5. svibnja 2020. usvojile su zajedničku deklaraciju pod nazivom  “Sa ili bez Europske unije” (With or Without (E)U?).

Povodom usvajanja deklaracije, za vrijeme summita EU – Zapadni Balkan održanom u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice održan je performans u organizaciji CROSOL-a – Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske.

Svrha performansa i deklaracije je bila ukazati na nedjelovanje Europske unije po pitanju integracije zemalja zapadnog Balkana u članstvo, te o nužnosti rada na stvarnim reformama u tim državama, posebice u području demokratskih institucija, ljudskih prava i vladavine prava. Ukazano je i na to da se Vlada RH za vrijeme svog predsjedanja Vijećem EU nije dovoljno bavila vladavinom prava, nego samo deklarativno, te je izražen stav zapadnobalkanskih OCD-a koje žele sudjelovati na konferenciji o budućnosti Europe te biti ravnopravan i konstruktivan partner EU, obzirom da njihovi politički lideri to često nisu.

Performans se sastojao od projiciranja pjesme Ramba Amadeusa “Oda radosti – anegdote evrointegracija” uz puštanje snimka deklaracije civilnog društva. Zvučni zapisi puštani su iz kombija obilježenim zastavom Europske unije koji je kružio oko Nacionalne i sveučilišne knjižnice za vrijeme summita.

Zvučni zapis dostupan je za preuzimanje na poveznici:

https://drive.google.com/open?id=1-HDkRQo66p4a2PH2b2Qo4w8xP_HnDZG4

X