Foto: RTL/Screenshot

Net.hr: Sigurnosne pripreme za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u punom su jeku

“Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom ekipa RTL-ove Potrage posjetila je Upravu za posebne poslove sigurnosti kako bi pratila njihove pripreme u slučaju napada. “Pretpostavka je da će naši pratitelji u slučaju da dođe do napada barem jedan dio njih biti teško ranjen ili smrtno ranjen”, rekao je Krunoslav Garišić iz Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Nekoliko je ključnih osobina koje moraju imati policajci, a jedna od bitnijih je zrelost. Regrutiraju ih najčešće iz redova interventne i specijalne policije. Oni vježbaju svakodnevno na poligonu u Vrbovcu.

“Ja sam strog, kada se radi s oružjem, nema mjesta pogrešci i zato moram biti strog. Osiguranje štićenih osoba ima svoje standarde koje ne može zadovoljiti svatko, kad je obuka – nekad netko ne zadovolji”, rekao je Slaven Petrović. “Krenuo sam od od temeljne policije do interventne i sada sam u Upravi za poslove sigurnosti. Ja sam instruktor za vještinu gađanja”, objašnjava.

U ovim je ekipama sve više žena jer premijerke, šefice država i ministrice sve češće traže da im u pratnji bude žena. Oni vježbaju bijeg nakon oružanog napada, a obuka je intenzivnija otkako je poznat datum hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Postoji nekoliko timova koji će čuvati čelnike Europske unije. “Mi smo pravodobno krenuli čim je najavljeno predsjedanje i počeli smo s redovnim treninzima”, rekao je pomoćnik načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Igor Matičić.

Proteklih su godina imali više sigurnosno zanimljivih događaja.”Tu je bio predsjednik Ruske Federacije, ove godine premijer Kine, Summit 16 plus. Veliki angažman bio je dijelom u Zagrebu, a dijelom u Dubrovniku”, kaže Igor. “Naša su iskustva na razini Europe. Imamo dobru logističku potporu i tu se napravi jedan zajednički tim, nadopunjujemo se, ne preklapamo se”, dodaje Krunoslav.

Glavna adresa predsjedanja EU bit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a u Ministarstvu vanjskih poslova uvjeravaju da će radovi biti gotovi na vrijeme. Troškovi preuređenja Nacionalne i sveučilišne knjižnice posljednjih se mjeseci povećao. Nije jasno koliko stoji preseljenje i najam prostora za gruntovnicu u Sky Officeu. Koliko će se potrošiti na uređenje odgovorio je Goran Markotić.

“Mi smo sebi zacrtali od 50 do 70 mil. eura i nastojat ćemo biti što štedljiviji. Ovo izgleda kao jako velik iznos, ali koristi od predsjedanja su tolike za politički ugled zemlje. To je ispit zrelosti, a imat ćemo i izravne koristi od noćenja 2500 izaslanika, 34.000 noćenja…”.

Hrvatska će za potrebe predsjedanjana na leasing nabaviti 90 vozila vrijednih oko 4 milijuna kuna. Catering će stajati oko 8 i pol milijuna kuna, jednako kao i najam informacijskog sustava. Više od 9 milijuna stajat će najam konferencijske opreme i tehničke podrške, promotivni materijali za sudionike iznose oko 4 milijuna.

“Mi se nismo obraćali međunarodnim korporacijama nego smo se uglavnom orijentirali na domaće tvrtke”, rekao je Markotić. No, najviše će, čini se, profitirati ministri i visoki činovnici. U njih su već, kako bi se pripremili za nove usluge na europskoj pozornici, uloženi milijuni. “Oni će zastupati sve države EU”, kaže Markotić.

“Ministrima je potrebno dodatno usavršavanje jer je Vijeće Europske unije glas država članica, nastupaju kao predstavnici svih država članica, zato moraju proći edukacije da bi što sigurnije nastupali pred javnošću, ne samo domaćom nego i svjetskom”, rekao je Markotić. Hoteli će biti puni, dovršit će se kongresni centri, zaposliti novi ljudi.”, prenosi Net.hr.

X