Foto: MVEP

Ministar Grlić Radman predstavio Izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

“Ministar vanjskih i europskih poslova na prvoj sjednice Vlade RH predstavio je Izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. 

Slogan Predsjedanja “Snažna Europa u svijetu punom izazova” predvidio je okolnosti hrvatskog predsjedanja. U dosad nezapamćenim uvjetima Republika Hrvatska je s uspjehom izvršila zadaću predsjedanja Vijećem Europske unije. Kroz međuresornu koordinaciju proveli smo predsjedanje i odgovorili na očekivane i neočekivane izazove.

„Možemo s ponosom reći da smo se uspjeli prilagoditi kriznom načinu djelovanja, osiguravši u potpunosti kontinuitet i učinkovitost rada Vijeća. Ostvarili smo prvo digitalno predsjedanje“, istaknuo je ministar te ukratko nabrojao uspjehe predsjedanja. Istaknuo je neke od postignuća Predsjedanja: pridonijeli smo uspostavi mehanizama zajedničkog europskog odgovora na krizu; usvojena je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom; održan je Zagrebački sastanak na vrhu putem videokonferencije te donesena Zagrebačka deklaracija; otvoreno je posljednje pregovaračko poglavlje s Crnom Gorom; osiguran je uređeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a; dogovoreno je stajalište Vijeća u međuinstitucijskim pregovorima o Konferenciji o budućnosti Europe; održan je Sastanak na vrhu Istočnog partnerstva putem videokonferencije te su usvojeni zaključci Vijeća o politici Istočnog partnerstva nakon 2020. godine; ostvaren je napredak u provedbi Strateškog programa EU-a u nizu područja.

Izvješće ukazuje na brojne aktivnosti i postignuća u svih 10 ministarskih formacija Vijeća, a to se očituje u usvojena 33 zakonodavna akta, u provedenih 27 trijaloga te 54 dogovorenih zaključaka Vijeća.

„Zajedničkim naporima predstavili smo Hrvatsku kao pouzdanu, hrabru i inovativnu članicu Europske unije, koja je 30 godina po uspostavljanju demokracije znala odgovoriti na najveće izazove koje je donijela ova jedinstvena misija. Iz predsjedanja izašli smo ojačani – i ponovno osviješteni što sve možemo kada smo  posvećeni ciljevima koje smo zacrtali i kada djelujemo zajedno“, zaključio je u svom obraćanju ministar.”, piše u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

X