Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kreću intenzivni razgovori o novoj metodologiji proširenja EU

“Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je da će Unija idućih tjedana voditi intenzivne razgovore o tome na koji način će proces proširenja u budućnosti biti vođen, prenosi agencija Tanjug.

Sve zemlje članice su “jednoglasne što se jedne stvari tiče, a to je da budućnost Zapadnog Balkana treba biti prema Europi”, istaknuo je Michel.

On je to rekao u Tirani, gdje se sastaje s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Nade Albanije i Sjeverne Makedonije o pokretanju pregovora s EU-om prošle godine blokirao je u listopadu francuski predsjednik Emmanuel Macron, kada je zatražio reformu procesa prijema zemalja u EU, prenosi Tanjug agenciju AP.

Promjenu metodologija pristupnog procesa Francuska smatra preduvjetom za svoj pristanak na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Francuska je krajem prošle godine predočila da postupak proširivanja treba biti preobraćen u sedam “opipljivih, postepenih i snažnih etapa”, a reforma bi proces pristupanja EU učinila reverzibilnim i omogućila diferencijaciju.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je nedavno u Zagrebu kako Bruxelles mora poslati jasnu poruku državama Zapadnog Balkana jer je to prilika da se demonstrira vanjski utjecaj Europske unije.

Bivši belgijski premijer je na konferenciji za medije, koju je održao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, istaknuo kako EU “ne smije samo proučavati što će drugi odlučivati za nju nego treba postati i igrač na međunarodnoj sceni”, jer je ipak riječ o ekonomskoj sili s više od 500 milijuna stanovnika koja mora “promovirati svoje vrijednosti i interese”, prenijela je tada agencija Hina.

U tom je kontekstu naglasio i kako EU “mora poslati jasnu poruku državama zapadnog Balkana jer je to prilika da se demonstrira vanjski utjecaj” Europe.

Istaknuo je i kako bi se slanjem takve poruke “spriječile poteškoće u budućnosti” i da Unija želi ostati bliska s državama Zapadnog Balkana koje žele članstvo u njoj.

Michel je u Zagrebu poručio da zbog toga treba poslati snažan signal državama koje pretendiraju na članstvo jer je to važno i za stabilnost i sigurnost europskog susjedstva.”, prenosi Aljazeera Balkans.

X