Foto: EPA/IAN LANGSDON

Kao predsjedavajuća Vijećem EU, Hrvatska ignorira preporuke Europskog parlamenta vezane za vladavinu prava

“Pokušava li Hrvatska, kao zemlja koja predsjeda Vijećem EU, usporiti odlučivanje oko vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj?

Uoči današnjeg Vijeća za opće poslove (GAC), sve vodeće političke grupacije u Europskom parlamentu, uključujući i Europsku pučku stranku u čije ime nastupa prijatelj Hrvatske Manfred Weber, u pismu koje je objavljeno u medijima i na društvenim mrežama izražavaju „duboku zabrinutost oko ozbiljnog nedostatka progresa u postupku slijedom Članka 7. protiv Poljske i Mađarske“.

U pismu koje je datirano 21. veljače navodi se: „Primjećujemo s ozbiljnom zabrinutošću kako unatoč alarmirajućoj situaciji i ponovljenim pozivima i neformalnim razmjenama mišljenja, vrlo važno pitanje vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj ne postoji i nije predviđeno na nadolazećem GAC sastanku“.

Autori pisma upozoravaju kako su svi svjesni da su razgovori koji se vode o nadolazećem Višegodišnjem financijskom okviru vrlo važni, ali, upozoravaju, Vijeće ne može ignorirati također važnu i ponovljenu prijetnju fundamentalnim principima, odnosno da će svaka propuštena mogućnost da se povrati puno poštivanje vladavine prava, demokracije i fundamentalnih prava u Europskoj uniji imati ozbiljne posljedice.

„Vijeće ne može ignorirati različite debate i rezolucije koje je usvojio Parlament u posljednja tri mjeseca ili različite poteze koje je poduzela Komisija u oba slučaja: vrijeme je za djelovanje!“, naglašavaju.

Poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanje ljudskih prava, uključujući prava manjina, nije podložno pregovorima, već ih treba obraniti, odnosno o tome raspraviti na odgovarajućem saslušanju u korektnom GAC formatu, uz prisustvo Europskog parlamenta, inzistiraju.

Pismo su potpisali Iratxe Garcia Perez u ime socijalista i demokrata, Manfred Weber u ime Europske Pučke stranke,  Dacian Ciolos u ime Renew Europe, Ska Keller i Philippe Lamberts u ime grupacije Greens/EFA i Martin Schirdewan i Manon Aubry u ime grupe Europske ujedinjene Ljevice/Nordijske zelene ljevice.

Sadržaj pisma u ponedjeljak je na svojim stranicama objavila i grupacija socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, uz ocjenu predsjednice grupacije Iratxe Garcie kako su zadnjih godina vlade PiS-a i Fidesza preko svojih reformi pod kontrolu stavile pravosuđe i javne medije, što drastično mijenja demokratski karakter Poljske i Mađarske.

„Ne treba više gubiti vrijeme. Usprkos pokretanju procedura temeljem Članka 7, nema progresa. Dok se Vijeće zadovoljava održavanjem neformalnih saslušanja, bez pozivanja Europskog parlamenta, Kaczynski i Orban nastavljaju pomicati granice kada je riječ o podrivanju demokracije, vladavine prava i fundamentalnih prava. Priznajmo: procedura sukladna Članku 7. do sada nije ništa ostvarila. Vrijeme je da Europsko vijeće djeluje kako bi zaštitilo europski projekt unije izgrađene na zajedničkim liberalnim vrijednostima!“, naglasila je.

Grupacija socijalista i demokrata zagovara novi mehanizam kojim bi se stanje demokracije, vladavine prava i fundamentalnih vrijednosti razmatralo u svim članicama na godišnjoj bazi, sa specifičnim preporukama i potencijalnim proračunskim posljedicama, priopćili su.

Pismo je u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak na svom twitteru objavila i liberalna grupacija Renew Europe.

Europski parlament želi priliku kako bi predstavio svoje nalaze u postojećim postupcima povezanim s člankom 7.  europskog ugovora.

Na trenutačno stanje u poljskom pravosuđu te na ponašanje mađarskih vlasti prema civilnom društvu, novinarima, političkim oponentima i sucima upozorile su polovicom mjeseca i vodeće organizacije za zaštitu ljudskih prava, također tražeći od Europskog vijeća da na današnju sjednicu GAC-a konačno postavi ta pitanje na dnevni red.

Hrvatski zastupnici bili su suzdržani i kod donošenja rezolucije EP-a u siječnju

Zabrinutost oko stava Hrvatske kao predsjedavajuće nije bez temelja. Hrvatski zastupnici iz redova HDZ-a su, podsjetimo, i u siječnju ove godine, dakle nakon što je Hrvatska već preuzela predsjedanje Vijećem EU, izrazili svoju rezerviranost prilikom donošenja Rezolucije EP-a o saslušanjima u tijeku u skladu s Člankom 7., vezano za Poljsku i Mađarsku. Europski parlament se poziva na “svoju Rezoluciju od 12. rujna 2018. o prijedlogu kojim se Vijeće poziva da, u skladu s Člankom 7.  utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija; obrazloženi prijedlog Komisije od 20. prosinca 2017. u skladu s Člankom 7. stavkom 1. UEU-a u pogledu vladavine prava u Poljskoj: Prijedlog odluke Vijeća o utvrđivanju da postoji očita opasnost da Republika Poljska teško prekrši vladavinu prava.

Europski parlament tada je “sa zabrinutošću primjietio da se saslušanja ne održavaju redovito niti su organizirana na strukturiran i otvoren način”. Parlament je “apelirao na hrvatsko predsjedništvo i ostala predstojeća predsjedništva da saslušanja organiziraju redovito”Skrenuta je pažnja na to da Vijeće nije učinkovito primijenilo Članak 7. zbog čega su i dalje ugroženi integritet zajedničkih europskih vrijednosti, uzajamno povjerenje i vjerodostojnost Unije kao cjeline; stoga se poziva Vijeće „da zajamči da se na saslušanjima u skladu s člankom 7. stavkom raspravlja i o novim kretanjima i procjenjuje opasnost od kršenja neovisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, uključujući slobodu medija, slobode umjetnosti i znanosti, slobode udruživanja i prava na jednako postupanje”.

Premijer Andrej Plenković u razgovoru za Večernji list u siječnju ponovio je svoju rezerviranost. „Svjesni smo da u Europskoj uniji već niz godina postoje određene zabrinutosti vezane za Mađarsku kao i za Poljsku, a koje se odnose na funkcioniranje ustavnog poretka, pravosuđa, temeljnih sloboda, prava migranata, tražitelja azila kao i na druga područja. No, treba imati na umu da se članak 7. još od vremena donošenja Ugovora smatra tzv. ‘nuklearnom opcijom’,  odnosno zadnjim sredstvom koje bi se trebalo primijeniti protiv država članica. Zato smo stava da prije primjene preventivnih mehanizama i sankcija, propisanih odredbom čl. 7. treba iskoristiti sve postojeće mehanizme EU te uložiti maksimalne napore kako bismo u dijalogu s Mađarskom i Poljskom pokušali postići zadovoljavajuće rješenje“, kazao je.

Vladavina prava pod točkom “Razno”

Unatoč apelima, Hrvatska nije pozvala predstavnike EP-a na današnji sastanak Vijeća za opće poslove. Umjesto toga, pod točkom „Razno“ , Komisija će predstaviti metodologiju koju namjerava slijediti u vezi s horizontalnim mehanizmom vladavine prava (dokument iz srpnja 2019.), kao što se vidi iz objavljenog dnevnog reda.  Naglasak sastanka stavljen je na pregovore EU i Ujedinjene Kraljevine o budućim odnosima (u ponedjeljak se premijer Andrej Plenković sastao s Borisom Johnsonom), na proširenje Unije na Zapadni Balkan te na program rada Komisije za 2020.

Hrvatski europarlamentarci iz redova pučana imaju povijest glasanja protiv preporuka pučana kada je riječ o stanju u Poljskoj i Mađarskoj, a izgleda da će Hrvatska odugovlačenjem potvrditi takve svoje stavove i na mjestu predsjedavajuće Europskim vijećem.”, piše Faktograf.

X