Finski veleposlanik očekuje “sjajno” hrvatsko predsjedanje EU-om

“Hrvatska će imati sjajno predsjedanje Vijećem Europske unije, uvjeren je finski veleposlanik u Hrvatskoj Risto Piipponen nakon što je pratio njezine pripreme za tu važnu zadaću.

“Hrvatska taj posao shvaća krajnje ozbiljno, kao što se, naravno, predsjedanje i treba shvaćati”, rekao je finski veleposlanik u izjavi za Hinu u utorak navečer prije svog predavanja “Predsjedanje Finske Vijećem Europske unije” u palači Dverce.  

“S obzirom da znam mnogo ljudi koji su zaduženi za te pripreme uvjeren sam da će Hrvatska imati sjajno predsjedanje”, dodao je.

On je rekao da je suradnja unutar EU trojke (Rumunjska, Finska i Hrvatska) bila jako dobra s puno sastanaka na političkoj i na razini državnih službenika od početka 2018. Nakon što je Rumunjska predala predsjedanje Finskoj, nastavljena je aktivna suradnja s Hrvatskom.

I dalje se održavaju sastanci na političkoj razini i razini državnih službenika između Helsinkija i Zagreba, kazao je.

Na pitanje smatra li da je pogreška to što EU nije otvorio pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, veleposlanik je kazao da su obje zemlje “zaslužile otvaranje pregovora, ali se to nažalost nije dogodilo”.

“Međutim, nadamo se da će EU donijeti odluku idućih mjeseci kako bi se pregovori mogli pokrenuti. To nije bilo konačno ‘ne’ Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i procesu proširenja”, istaknuo je veleposlanik Piipponen.”, piše Glas Istre.

X