Foto: Extinction Rebellion Zagreb

Extinction Rebellion Zagreb hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a nazvao sramotom

“Povodom zadnjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, aktivistkinje i aktivisti inicijative Extinction Rebellion Zagreb izveli su akciju ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojom su uputili oštru kritiku na hrvatsko šestomjesečno predsjedanje. U popratnom govoru istaknuto je da Hrvatska pripada zemljama koje će najteže pogoditi klimatska kriza, a da po tom pitanju nisu donesene nikakve strategije zaštite ili prevencije.

XR Zagreb poručuje da je predsjedanje iskorišteno za sklapanje novih poslova kojima se samo nastavlja devastacija i eksploatacija prirode. Time se šest mjeseci predsjedanja pokazalo običnom predstavom za mase i traćenjem dragocjenog vremena koje je preostalo za djelovanje.

Aktivisti i aktivistkinje zagrebačkog Extinction Rebelliona su na kraju akcije pozvali sve zainteresirane građane da se pridruže buntu za opstanak kako bi zajedničkim djelovanjem osigurali očuvanje našeg okoliša i budućnosti za generacije koje dolaze.

Podsjetimo, Njemačka od 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a od Hrvatske pa su tim povodom Uredi Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu prošlog četvrtka organizirali online briefing za medije na  kojem su sudjelovali  potpredsjednici Europskog parlamenta iz Njemačke Katarina Barley (SPD, S&D) i Rainer Wieland (EPP) te hrvatski zastupnici Tonino Picula (S&D) i Željana Zovko (EPP). 

Komentirajući rezultate hrvatskog predsjedanja koje se danas privodi kraju, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (S&D) istaknuo je kako je „prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije postalo prvo virtualno predsjedanje u svijetu doista prepunom izazova.“

„Uzimajući u obzir da je Hrvatska stavljena pod iznimni pritisak, konačni rezultati predsjedanja ne mogu se procjenjivati prema uobičajenim standardima. Ali isto tako, treba reći da su neki upitni potezi, ili bolje rečeno izostanak poteza, bili rezultat stranačke pripadnosti i ideološkog profila sadašnje Vlade“, kazao je Tonino Picula.”, prenosi Ekovjesnik.

X