Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Europski portal hrvatsko predsjedanje EU-om nazvao katastrofom

” Portal European Views koji se bavi analizom i praćenjem Europske unije jednom riječju opisao je hrvatsko predsjedanje EU-om 2020 – “katastrofa”

Najviše zamjeraju “šutnju pred usponom autoritarizma u Mađarskoj”, kao i to da su u Hrvatskoj nazadovali demokratski standardi. Jedinu svijetlu točku vide u “Zagrebačkoj deklaraciji” nakon održavanja virtualnog Zagrebačkog summita u kojoj se potvrđuje namjera EU da nekad u budućnosti primi u članstvo države Zapadnog Balkana.

Prozivaju ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je izjavio da je sve to što mađarski premijer Orban radi unutarnje pitanje te zemlje te da se vladavina zakona procjenjuje pojedinačno za svaku članicu, kao da ne postoje zajednički europski standardi.

Premijeru Andreju Plenkoviću pak zamjeraju da je na početku pandemije predlagao razvlašćivanje parlamenta te konstatiraju da on iskazuje “afinitet za autokratsko vladanje”. Bruxellesu se pak zamjera što nije bilo reakcije na Plenkovićeve sporne poteze, prenosi RTL.

Zaključuju i kako će Njemačka morati nadoknaditi sve ono što je Hrvatska u vrijeme svog presjedanja propustila učiniti.

A evo kako su tekst European Viewsa komentirali u Ministarstva vanjskih poslova:

“Na nepotpisan tekst na potpuno nepoznatom i neutjecajnom portalu nećemo reagirati. Hrvatsko predsjedništvo neumorno radi na ostvarivanju svih zadanih prioriteta, unatoč okolnostima pandemije COVID-19″.”, prenosi Tportal.

X