Foto: N1

Bosanac: Hrvatsko predsjedanje se kukavički odnosilo prema vladavini prava u EU

“Gost Newsrooma bio je Gordan Bosanac iz CROSOL-a. Opisao je kakav su performans udruge civilnog društva izvele uoči virtualnog zagrebačkog samita. Oni su još jučer održali samit u sjeni i donijeli deklaraciju u kojoj su upozorili da EU odstupa od svojih temeljnih vrijednosti, a hrvatsko predsjedanje se kukavički odnosi prema pitanju vladavine prava u Europskoj uniji.

“Performans je zamjena za samit u sjeni koji su planirali održati danas, ali zbog cijele situacije oko koronavirusa samit su održali jučer online, a danas ispred NSK gdje se održava zagrebački samit glasno puštali Ramba Amadeusa.

Nevladine organizacije zemalja zapadnog Balkana jučer su usvojile svoju deklaraciju. 

Njihova deklaracija se zove “With or without EU” i u njoj postavljaju pitanje ima li smisla raditi s EU, ali deklaracija nije antieuropska nego upozorava da ako EU sada ne pokazuje interes za zemlje Balkana i ima svoje probleme sa zaštitom vladavine prava da se organizacije civilnog društva moraju reorganizirati i raditi na promociji poštovanja temlejnih ljudskih prava i to unutar Unije.

“Vidimo antiliberlane i antidemokratske trendove koji su zavladali u EU i kolege sa zapadnog Balkana govore da ako se to dešava u EU onda je i njima puno teže raditi na terenu i boriti se primjerice protiv korupcije u Makedoniji, Srbiji itd.

U deklaraciji je izraženo i žaljenje prema hrvatskom predsjedanju. Smatraju da se hrvatsko predsjedanje kukavički odnosilo prema pitanju vladavine prava.

“Naše predsjedanje nije se usudilo staviti te teme na sjednice Vijeća Europske unije i Unija ulazi u postkoronarno razdoblje s teretom koji nosi od prije i s tim teretom Unija gubi na momentumu kao i legitimitet govoriti išta liderima u regiji ako u svojim redovima ima lidere koji nimalo nisu dobri primjeri demokracije i zaštite ljudskih prava”, ističe Bosanac.

Kaže da su organizacije civilnog društva najveći zagovratelji vrijednosti koje EU promovira i da zajedno moraju naći način kako očuvati te vrijednosti ako ih Unija nema snage očuvati.”, piše N1.

X